Molim Vas pojašnjenje EEG nalaza

Poštovani

Molila bih ako bi mi mogli pojasniti nalaz.
Srednjevoltažna cerebralna aktivnost je u mješovitoj alfa frekvenciji i blokira se otvaranjem očiju. Sporije aktivnosti (6-7 Hz) interponiraju se difuztno.

Sigurnijih asimetrija nema. IFS: iste promjene.

HV: spori valovi (5-6 Hz) pokazuju tendenciju grupiranja nad obje hemisfere.

Nalaz je difuzno dizritmički promjenjen s paroksizmalnom tendencijom na HV.

Hvala unaprijed

11.1.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Tijekom snimanja registriraju se valovi različitih frekvencija.. Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba javljaju u otprilike 10% EEG snimke. Paroksizmi koji su znak prekomjernog izbijanja živčanih stanica kod Vas se pojavljuju samo pri metodama provokacije.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Ne znam koja je bila indikacija za snimanje EEG-a ali svakako bih Vam preporučila da nalaz iskomentirate sa svojim neurologom. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika