Molim Vas Vaše misljenje EEG nalaza za dijete od 6,5 godina.

Postovani,
Molim Vas Vase misljenje EEG nalaza za dijete od 6,5 godina.

Snimanje u budnosti,pospanosti i spavanju-cerebralni ritam je u alfa frekvenciji od 8 Hz.Tijekom snimanja u pospanosti registriraju se abortivni nizovi uz siljke CPT vise lijevo.

Upuceni smo na daljnje opsezne pretrage.
Dijete se inace vise puta tijekom dana zali na kratkotrajnu glavobolju koja nije lokalizirana na jednm mjestu. Nikakvih drugih tegoba ni smetnji nema.
Hvala unaprijed.

6.9.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Svakako bi bilo dobro da se s nalazom EEG-a javite neuropedijatru.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika