Možete li očitati EEG nalaz dječaka?

Pozdrav, da li mozete ocitati eeg nalaz, djecak 14 godina cekamo termin za neuropedijatra, hospitaliziran zbog pada u nesvijest, ostali nalazi uredni, eeg sljedeci:
Srednje voltazna osnovna cerebralna aktivnost je u mijesanoj alfa frekvenciji i povremeni brza beta aktivnost
Reakcija vizualnog blokiranja slabije izrazena
Difuzno interponiraju se srednje visoke voltazni spori kao i niski zasiljeni valovi 6-7 Hz do 50 uV bolje vidljivo desno temporalno, blaga bradiaritmija lijevo frontalno, uz tek naznacenu tendenciju grupiranja gdje se registruju zasiljeni spori talasi obostrano centro parijetalno tr vulnerabilnoscu na HV
Zakljucak
Nalaz je teze difuzno distrimicki promijenjen desno fronto temporalno s lateralizacijom centro temporo parijetalno obostrano nespecificnog karaktera

21.11.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Prilikom snimanja registriraju se moždani valovi različitih frekvencija. Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. Paroksizmi koji se mogu vidjeti kod ljudi koji boluju od epilepsije kao znak prekomjernog izbijanja živčanih stanica koji na ovom EEG-u nisu prisutni. Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba javljaju u otprilike 10% EEG snimke.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika