Multipla skleroza i kortikosteroidi

Pozdrav sestra 19 godina radila sve pretrage dobila kortikosteroide valjda je multiplaskleroza smeta je koljeno boli je bio joj se mutio vid sad se sve vratilo pa jel imate neko misljenje jako se bojim.

20.11.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Multipla skleroza je progresivna, imunološka bolest središnjeg živčanog sustava. Imunološki sustav osoba pogođenih s multiplom sklerozom oštećuje zaštitnu mijelinsku ovojnicu živčanih stanica, što dovodi do promjena u funkcioniranju mozga i leđne moždine.
Multipla skleroza je bolest s različitim simptomima koji mogu varirati u intenzitetu. Znakovi i simptomi vrlo se razlikuju od osobe do osobe i ovise o težini oštećenja ali i o tome koji su živci zahvaćeni. Tijek bolesti također je individualan i u nekih progresivan dok drugi mogu doživjeti duža razdoblja remisije bez novih simptoma. Danas postoje brojni lijekovi koji mogu modificirati tijek bolesti čija učinkovitost je najveća u ranim fazama bolesti te je vrlo bitno prepoznati rane znakove multiple skleroze kako bi se bolesnici mogli početi rano liječiti.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgorovom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika