Neizdrživi somatski tinnitus

Pozdrav,

Imam 18 godina i imam tinnitus već 3 mjeseca, nakon stresnog perioda u životu. U početku je to bio neobičan zvuk vibracije u području ušiju i vrata, no u razdoblju stresa zbog tinnitusa (nakon 1 mjeseca) počelo je i jasan zvuk zujanja u tišim prostorijama. Moram reći da dugo vremena osjećam napetost u vratu, a često i u vilici (nekoliko godina, a posebno zadnjih dvije).

Svoj tinnitus obično ne čujem u školi i vani (odnosno ako ga i čujem je vrlo tih), ali tiše prostorije me uništavaju i trebam pomoć.

U listopadu sam bio kod audiologa, nalaz savršen, vadio sam krv nalaz je također bio odličan. Nakon istraživanja po internetu vidio sam da imam izražene somatske komponente.

Nisam bio izložen buci, rijetko slušam glazbu, a i kada slušam ne koristim slušalice, nisam imao infekcije uha i sl. Moj tinnitus je došao nakon što sam bio pod jako izraženim stresom koji tinnitus sada pogoršava.

Zvuk mog tinnutusa je izmjena cvrčaka i čistog zujanja, često i zvuk “pijeska”, no zanimljivo da često kada začepim prstima uši (ali s vanjske strane) čujem šum poput šuma školjke, a ne čisto zujanje.

Somatske komponente mog tinnitusa:
– kada stisnem mišiće vrata zvuk se višestruko pojača (tada glasno čujem jednu frekvenciju i onaj šum pijeska koji postane najjači kada otpustim mišiće)
– kada stisnem stražnji dio vilice šum se pojača
– kada pritisnem vilični zglob čzujanje se pojača
– ako nekoliko puta otvorim široko usta zna mi glasno zazujati na nekoliko sekundi u jednom uhu
– ako nekoliko puta okrenem glavu, pogotovo u stranu, kada začepim uši prstima u ušima jasno čujem izmjenu treperenja i “mekog” isprekidanog (s treperenjim) šuma, kao da mi trepere mišići
– kada zabacim glavu nazad čujem lagani šum u desnom uhu (kao pijesak)
– ako držim glavu unazad i istežem vrat zujanje se pojača

Uz to, primijetio sam da ako malo jače udarim po živcu s jedne od strane vrata osjetim kao “petardu” u nogama, ali ne znam je li to povezano.

Planiram otići neurologu prije veljače jer je ovo stanje neizdrživo, a pogotovo računajući na moju dob. No, sada sam u velikom stresu zbog ovoga i ono što me zanima ima li zaista za ovo tretman i mogu li se nadati da će tinnitus nakon toga potpuno otići? Molim vas, pomozite. Hvala

9.3.2021

Odgovara

prof.prim.dr.sc. Nataša Klepac dr. med., spec. neurolog

Poštovani. Svakako bi bilo dobro da učinite MR mozga i EEG prije pregleda neurologa. Ono što je bitno je da Vam je sluh očuvan jer tinitus može biti prvi simptoma slabljenja sluha što kod Vas očito nije slučaj.

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika