Osjećam bolove u stražnjem dijelu glave i vrtoglavice

Već neko vrijeme se ne osjećam dobro. O čemu se radi? Imam 30 godina, i živim dosta “brzo”, manje spavam nego prije, no uspijevam tako živjeti. Međutim u zadnje vrijeme počela sam osjećati jaki pritisak u stražnjem dijelu glave i često na sljepočnicama. Mislila sam od umora, stresa, pa sam se pokušala dobro odmoriti, ali to se i dalje nastavlja. Zadnjih nekoliko tjedana počela sam osjećati neku tupu bol najprije u desnom uhu, duboko unutra, a sad mi je počelo i u lijevom dok se u desnom smirilo. Nisam izložena propuhu i nisam imala upale ušiju tako da me to počelo zabrinjavati… Često mi se zna zavrtjeti u glavi, onako na trenutak pa prestane, bilo da sam u sjedećem ili stojećem položaju, na trenutak me samo zanese,… neki dan kao mi se zamaglilo pred očima, a u desnom kutu oku kao da sam vidjela neku tamnu mrlju… nešto čudno… molim Vas, ako mi možete pojasniti o čemu se radi i što trebam činiti… inače imam sestru kojoj je dijagnosticiran zločudni tumor na malom mozgu pa su mi se neki simptomi o kojima mi je pričala učinili sličnima, ali nisam joj rekla da sam ih i kod sebe prepoznala… postajem zabrinuta…

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

 

 
Vrtoglavica ili vertigo subjektivni je osjećaj. Važno je razlikovati pravu vrtoglavicu od drugih pojava koje se često opisuju kao vrtoglavice – različitih vrsta slabosti ili nesigurnosti u hodu i stajanju, omaglica, titranja i mračenja pred očima itd. Tzv. “prave vrtoglavice” (one koje možemo povezati s određenim zdravstvenim poremećajem) obično se manifestiraju kretanjem i bježanjem predmeta pred očima ili osjećajem okretanja vlastitog tijela u prostoru, osjećajem gubljenja u prostoru, propadanja, uzdizanja i zanošenja u stranu ili naprijed – natrag. Ukoliko je vrtoglavica posljedica bolesti uha, predmeti koje gledamo vrte se vodoravno od bolesnog prema zdravom uhu, a ravnoteža je poremećena kod bolesnog uha. Prava vrtoglavica nastaje iznenada, u napadajima.

Kod težeg napadaja pojavljuju se bljedilo, pojačano znojenje, mučnina i povraćanje, te potreba da se legne. Osobe najčešće imaju osjećaj propadanja i vrtnje bilo predmeta u okolini ili pak vrtnje vlastitog tijela. Rjeđe osjećaju uspravljanje ili rušenje u ležeći položaj te naglo zanošenje. Često se javlja i ritmično titranje oka (nistagmus), koje može biti vodoravno, okomito ili rotacijsko. Nespecifični poremećaji ravnoteže ili lažna vrtoglavica očituje se svjetlećim zvjezdicama ili mračenjem pred očima (omaglica), nesvjesticom, osjećajem punoće te pritiskom u glavi i ušima. Najčešći im je uzrok kratkotrajni izostanak ili smanjeni protok krvi u mozgu ili u vratu. Lažna vrtoglavica se javlja kod tjeskobnih osoba, onih koji imaju smetnje prekomjernog disanja, izraženu slabokrvnost, opstrukcijsku bolest pluća, smanjenje krvnog tlaka u uspravnom položaju te različite kronične bolesti koje prati opća iscrpljenost.

Kod mnogih se prilikom naglog podizanja iz pognutog ili sjedećeg položaja može pojaviti osjećaj ljuljanja, omaglice i svjetalaca pred očima. Smetnje se povlače nakon nekoliko sekundi ako osoba miruje. Tjeskoba može biti posljedica brige za zdravlje sestre, ali isto tako posljedica brige za vlastito zdravlje. Ukoliko briga za vlastito zdravlje okupira veći dio Vašeg dnevnog vremena, izložite svoje tegobe specijalistu neurologu, koji će objektivnim tehnikama i pregledom moći utvrditi da li kod Vas postoje simptome nekog objektivnog neurološkog ispada. Za početak možete potražiti savjet svoj obiteljskog liječnika i eventualno na kraće vrijeme uzeti neki od lijekova iz grupe anksiolitika ili sedativa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika