Poslije prometne nesreće na mjestu udarca u glavu i dalje osjećam vrućinu i peckanje. Što bi to moglo biti?

Cao, imam 28 godina, u 8 mesecu trudnoce sam. Pred dve ipo godine sam imala neku malu saobracajnu nezgodu gde sam imala minimalnu nadvoresnu povredu glave u potiljku ali sve je bilo okej na rentgenu. Od tad pa na dalje s vremena na vreme u desnom delu glave bas na mestu povrede se javljalo neko kao peckanje neka vrucina svrab, , ali nista ozbiljno i prolazilo je veoma brzo, nije to ni neki bol. Sad pre nedelju dana u trudnoci se opet to pojavilo ali se javlja evo vec 5-6 dana svaki dan. Osecam kao da mi je glava na tom delu jako osetljiva na dopir i kad obratim paznju na to osetim neku vrucinu i kao malo peckanje. Cak i ceo desni deo tacnije nerv il zila od vrata do tog mesta mi je veoma zategnut i ukocen. Htela bih za neki savet i misljenje hvala unapred

1.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Prema opisu Vaših tegoba stekla sam dojam da se može raditi o neuralgiji. Neuralgija je probadajuća intenzivna bol koja se javlja zbog nadraženosti ili oštećenja živca. Živci se nalaze u čitavom tijelu a njihovo oštećenje može biti posljedica različitih uzroka poput traume, pritiska i nekih bolesti. Obzirom da se uzroci razlikuju liječenje bolova kod neuralgije primarno ovisi o uzroku. Općenito, neuralgija nije sama po sebi bolest, već simptom ozljede ili određenog poremećaja. U mnogim slučajevima uzrok boli nije poznat. Stariji ljudi su najosjetljiviji, ali neuralgija može zahvatiti ljude bilo koje dobi. Gotovo svi će u jednom trenutku doživjeti blagu neuralgiju, ali ti su napadi obično prolazni i prolaze sami od sebe u roku od nekoliko dana. Neke su vrste neuralgije dugotrajnije, iscrpljujuće i toliko mučne da je kvaliteta života zahvaćene osobe ozbiljno smanjena.
Simptomi neuralgije su prvenstveno lokalizirana bol, koja može biti tipa pečenja ili oštra što ovisi o zahvaćenom živcu. Zahvaćeno područje može biti osjetljivo na dodir, a svaki pritisak osjeća se kao bol ali pogođeno područje je i dalje funkcionalno. Trudnoća se povezuje s nizom dobro definiranih neuralgija. Svakako bih Vam savjetovala da se javite svom liječniku i s njim dogovorite daljnji dijagnostički i terapijski postupak. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika