Radio sam MR pa me zanima dali je potreban operativan zahvat vratne kralježnice.

Imam 39g 180 cm 95 kg imam bolove u zglobovima šaka i natiču mi prsti na lijevoj ruci. Imam bolove u vratnoj kralježnici. Radio sam MR pa me zanima dali je potreban operativan zahvat.
Nalaz: Vidi se blaga alodroza cervikalne kralježnice. Uredna visina trupa urednog su intenziteta signala. Reducirana je visina diska C4/C5 teža supstancijalna degeneracija se vidi u sg C6 C7 vidi se paracentralna hernijacija diska lijevo a umjerena u segmentima od C3 do C6. Vidi se atepozicija trupa C2 1,7 mm. Spinalni kanal je uredne širine. Spinalna medula je uredne širine.Vidi se blagi osteoartris fasetnog zgloba segmenta C2 C3 desno.U segmentu C3 C4 prikazuje se široko bazna protruzija diska sa spondilofitom paralelno lijevo usmjeren prema radiksu C5 u recesusu. Reducirana je širina prednjeg subarahnoidalnog prostora i laterarni recesusa, uredna je širina neuralnih foramena. U sg C4 C5 vidi se paracentralna hernijacija spondilofit/disk kompleksa lijevo obliteriran je lijevi laterarni recesus komprimiran je radiks C6 u recesusu. Širokobazna protruzija ostalog dijela diska do spinalne medule.Vidi se blaga kompresija medule bez znakova mijelopatije. U sg C5C6 vidi se blaga širokobazna protruzija diska bez radikularnog konflikta. U sg C6 C7 vidi se paracentralna hernijacija diska lijevo obliteriran je lijevi laterarni recesus komprimiran je radiks C8 lijevo u recesusu,komprimirana je lijeva strana medule bez znakova mijelopatije. Umjereno je sužen i lijevi neuralni foramen bez znakova kompresije radiska u foramenu.

7.10.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Na nalazu MR opisane su brojne promjene u području intervetebralnih diskova koje sasvim sigurno zahtjevaju fizikalnu terapiju. O operativnom zahvatu trebali bi razgovarati s neurokirurgom koji će Vam izložiti eventualne komplikacije koje mogu nastati prilikom operativnog zahvata i odlučiti zajedno s Vama da li je operativni zahvat indiciran. Indikacija za operativni zahvat je klinička slika kao i neurološki status te bih Vam savjetovala da se javite neurokirurgu radi planiranja daljnjeg lijčenja. Ukoliko u kliničkoj slici postoji samo bolna komponenta bez drugih neuroloških ispada može se započeti s fizikalnom terapijom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika