Razne senzacije i bolovi u glavi

Dobar dan!
Imam 26 godina, žensko. Nisam imala nikakvih problema što se tiče glavobolja i boli u glavi sve do svibnja ove godine. Posjetila sam neurologa, obavila sam neurološki pregled. Također sam išla na snimanje CT i MR mozga. Nalazi su uredni. Moja dijagnoza je ice pick glavobolja, kako stoji u nalazima. Prepisane su mi neke tablete no međutim, ja ne vidim smisao da ih pijem jer zaista moja probadanja su kratkotrajna. Nekad se pojavljuju u serijalu više njih. Kao npr. danas, već nekoliko puta me jako probilo u desnoj strani glave, ta probadanja budu kao da netko mi zabije nož u glavu, no danas sam to osjetila i kao da taj ,,nož,, ostaje tako stajati. Osjetim bol, kao neko čudno grčenje ili trnjenje. Uglavnom kao da nešto imam u glavi. Dosta često me boli iza desnog oka, i tamo budu probadanja. Tako da boli me iza oka nekada imam osjećaj da mi se grči oko, oko oka, obrva, taj dio glave.
Jesu tipični takvi bolovi i senzacije za ice pick glavobolje?
Dolaze nenadano takvi bolovi, nekad budu zaista jakog intenziteta te se uplašim. Radim sjedeći posao, dosta su mi ramena i dio vrata ukočeni. Većinom i bol krene iz desne stražnje strane glave prema gore i završi kako sam rekla u području oka. Dakle meni se dešavaju: jako bolovi u glavi u vidu probadanja, oštra probadanja, grčenje, stezanje, trnjenje, mravljenje nekada, te peckanje i žarenje. Većinom simptomi budu svugdje po glavi, no nekad me na istom mjestu probada nekoliko puta. Ponekad imam dojam kad progutam slinu ili nešto da je bol jača. Majka mi je godinama patila od migrene. Pošto sam najbitnije pretrage napravila, te su uredni nalazi, možete li mi reći jesu li svi simptomi zaista od ice pick? Možda ja i imam niži prag tolerancije na bol, no zaista me ometa da kvalitetno vodim život. Imam malu devijaciju septuma. Ne pušim, ne konzumiram alkohol. Malo jesam više pod stresom, pogotovo u strahu kad mi se dese ovakve senzacije, jer se uplašim da nije neko ozbiljnije stanje poput moždanog udara. Trenutačno ne pijem nikakve lijekove, pijem vitamine (omega, magnezij, Supradyn, željezo). Nadam se da ćete me urazumiti i ohrabriti te usmjeriti što da napravim, a da ne upadnem u još veću anksioznost, Ojer vidim da sam krenula u tom pravcu. Srdačan pozdrav, te ugodan dan Vam želim.

3.8.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Obzirom da ste učinili dijagnostičku obradu po preporuci neurologa koja je uredna mislim da nemate razloga za brigu. Moždani udar je stanje koje se vrlo rijetko javlja u osoba Vaše životne dobi tako da ta mogućnost Vas ne treba brinuti. Definicija ice pick glavobolje je nagla, iznenadna, jaka bol koju bolesnici obično opisuju kao probadanje što ste i Vi opisali. Bolovi se mogu pojaviti istovremeno u više različitih dijelova glave.Ovaj oblik glavobolje daleko je češći u žena i to obično mladih (prosjek dobi u kojoj se javljaju smetnje je 28 godina). Ne znam koji lijekovi su Vam propisani ali ponekad se daju lijekovi kao profilaksa (tj da se preveniraju bolovi) ukoliko su atake boli česte. Kao neurolog ne vidim razloga za brigu ali ukoliko Vas muči tjeskoba možda bi bilo dobro da taj dio prodiskutirate sa svojim liječnikom. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika