Što znači atrofija mozga?

 

Nalaz MR mozga MR MOZGA Učini se serija sagitalnih,aksijalnih i koronarnih MR presjeka mozga u T1 i T2 mjerenoj slici i uz primjenu Tazinenn seq. nativno. Komparira se sa MR nalazom u digitalnom zapisu od 12.08.2019.g. učinjenom u ovoj ustanovi. Vidi se da je organizacija girusa i sulkusa uredna kao i odnos sive i bijele stvari. Ventrikularni sustav je supratentorsRI simetrično položen i uslijed početne atrofije bijele tvari šire su treća i postranične komore. Obostrano FT širi kortikan” sulkusi u smislu incipijentne kortikalne atrofije. Arahnoidalne ciste incisure tentorii i lijevo temporobazalno sprijeda su u kontrolnom periodu stacionarnog statusa. Ne nalazi se svježih vaskularnih ishemijskih lezija, demijelinizacijskih lezija, hemosiderinskih depozita u smislu ranijin krvarenja, kao niti intra i ekstraaksijalnih neplastičnih procesa. Strukture kraniocervikalnog prijelaza, hijazma n. optici, hipofiza, strukture selarne i paraselarne regije te pontocerebellarih kutova obostrano su uredno položene i formirane te primjerenih MR karakteristika. Prikazane paranazalne šupljine su primjereno razvijene uz održanu ventilaciju i obostrano prohodnog sinomeatalnog kompleksa.Konha nazales lijevo slobodnog lumena. Ovom metodom prikazane mekotkivne intraorbitalne strukturne te mastoidne celule obostrano su primjerenih MR karakteristika. Nalaz je u kontrolnom periodu infra i supratentorijski bez promjene.
Ovo je moj nalaz Mr mozga.
Molim Vas recite mi u vezi ove početne atrofije….Čitao sam jako loše stvari u vezi toga na netu.Imam li razloga za brigu.Imam 41 godinu.

27.5.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Vrlo je važno zašto ste upućeni na pretragu MR-a mozga. Nalaz MR mozga uvijek se korelira sa simptomima i kliničkom slikom, te neurološkim statusom. Atrofija mozga može biti posljedica neke traume, fiziološka varijacija ili za sada drugi nepoznati razlog, ali svakako bi preporučila s nalazom konzultirati neurologa. Takav opisani nalaz ne mora nužno upućivati na neurološku bolest.Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika