Suprug je zbog napada vrtoglavice na hitnom prijemu napravio MSCT mozga. Molim Vas pojašnjenje nalaza.

Poštovana,

moj je suprug zbog napada vrtoglavice na hitnom prijemu napravio MSCT mozga. Molim Vas pojašnjenje nalaza.

MSCT mozga:
Hitni MSCT mozga nativno. Frakture ili osteodestrukcije se ne vidi. Mucocoele parc. kalcificirana u desnom maksilarnom sinusu. Polazišta zubi bilateralno – korijenovi jasno vidljivi na aksijalnoj analizi. Bez krvarenja bilo koje etiologije, ishemije ili sumnje na ekspanzivni proces nativno. Krvne žile, osobito obje ACM su denznije i tortuozne bilateralno. Kalcifikat u lijevoj VA. Lijevo se vidi lažno pozitivni nalaz sumnjiv ili sličan aranhoidalnoj cisti, no na druga dva presjeka je jasno romboidno proširenje sulcusa uz malo širu fisuru Sylvii. Ventrikularni sustav medioponiran, uredan.

Zahvaljujem na Vašem odgovoru.

Jasna

23.8.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Kalcifikat u lijevoj VA odnosi se na kalcifikaciju u vertebralnoj arteriji što označava taloženje kalcija unutar stijenki vertebralne arterije. Vertebralna arterija je jedna od glavnih arterija koje krvlju opskrbljuju mozak. Ta se kalcifikacija može vizualizirati na medicinskim slikovnim studijama, kao što su rendgenske snimke, kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonanca (MR).

Kalcifikacija u vertebralnoj arteriji može se pojaviti kao rezultat različitih stanja ili čimbenika, uključujući:

Ateroskleroza: Ateroskleroza je stanje koje karakterizira nakupljanje masnih naslaga, kolesterola i drugih tvari unutar arterijskih stijenki. S vremenom te naslage mogu otvrdnuti i postati kalcificirane, što dovodi do smanjenog protoka krvi kroz arteriju.

Starost i vaskularne promjene: Kako pojedinci stare, arterije mogu doživjeti prirodne promjene, uključujući razvoj kalcifikacija. Ove promjene mogu pridonijeti smanjenoj elastičnosti arterije i protoku krvi.

Čimbenici krvožilnog rizika: Stanja kao što su hipertenzija (visoki krvni tlak), dijabetes i pušenje mogu povećati rizik od ateroskleroze i kalcifikacije arterija.

Značaj ovih kalcifikacija može varirati ovisno o njihovom opsegu, lokaciji i povezanim čimbenicima rizika. Važno je da Vaš liječnik pažljivo procijeni klinički kontekst, povijest bolesti i potencijalne čimbenike rizika kako bi odredio odgovarajuće liječenje i praćenje.

Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika