Trebam li hitno ići privatnom doktoru?

Imam 36 godina, sa 16 godina radila sam MR mozga i otkriven mi je kavernom promjera 4 mm. Od tada sam napravila više kontrolnih Mr, zadnja je bila 2017. i nalaz je bio nepromijenjen.
Prosli mjesec ponovila sam MR i nalaz je: blaža difuzna atrofija mozga sa pratećim prosirenjem komornog sustava i likvorskih prostora svoda i baze lubanje. , obostrano periventikularno u dubokoj i perifernoj bijeloj tvari izdvajaju se visestruke vaskularne lezije koje se spajaju u široke aureole ( fazekaš 2). sublentikularna cista desno promjera 5 mm.

EEG: nalaz je u granicama urednog ( osnovna cerebralna aktivnost je niževoltažna u alfa frekvenciji 19-11Hz)

Čekam da dobijem termin kod neurologa. Trebam li hitno Ici privatnom doktoru? Zabrinuta sam jer ne znam zasto je nalaz takav. Vodim uredan život. Nemam tegoba, ne boli me glava, dobro se osjecam, upravo zbog toga me šokira da nalaz nije dobar. Nisam primjetila promjene na sebi u ovih 5 godina, niti trenutak u kojem je moglo doci do lezija i atrofije.

Opcenito imam problema s kralježnicom ( osteohondroza l1 S1), bulging diska l5 s1
Sto mi je činiti?
Trebam li kupiti dodatke prehrani, vitamine. Mogu li ja ista uciniti da se stanje popravi?

Unaprijed hvala na odgovoru.

25.5.2022

Odgovara

prof.prim.dr.sc. Nataša Klepac dr. med., spec. neurolog

Poštovana hvala Vam na pitanju i shvaćam Vašu zabrinutost. Kavernomi su abnormalne nakupine malih krvnih žila veličine  od nekoliko milimetara  do promjera nekoliko centimetara koji su građeni su od najmanjih krvnih žila.  Kavernomi se mogu pojaviti u mozgu, moždanom deblu i u leđnoj moždini. Iako većina kavernoma neće izazivati smetnje, neki mogu izazvati epileptičke napade,  krvarenja i glavobolju. Većina kavernoma je prisutna pri rođenju (urođene) ali neki se mogu  razviti tijekom života. Kavernomi su dinamične strukture, koje se vremenom mijenjaju u veličini i broju. Upravo zbog toga bilo bi dobro da ste pod nadzorom neurologa. Ono što je najbitnije je da se Vi osjećate dobro i da ne navodite pojavu novih tegoba. Interpretacija nalaza ovisi o specijalisti radiologu koji očitava nalaz i iako nalaz atrofije zvuči dramatično ne znači nužno da iza toga stoji nešto loše. Nalaz MR mozga uvijek se korelira sa simptomima i kliničkom slikom, te neurološkim statusom. Mislim da možete pričekati redoviti termin kod svog neurologa. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika