Tremor – trebam li napraviti MR mozga?

Poštovana doktorice,

imam 35 godina, žensko. Prije dva dana sam bila kod neurologa jer mi unazad dva mjeseca drhte šake obje ruke i mišići ponekad, više lijeva ruka. Ne drhte u mirovanju, nego (ali ne uvijek) u određenom položaju, kad pijem vodu, poslije nekog napora, kad položim ruku na sto i podignem šaku, od treme, znaju mi i usne drhtati kad se iznerviram. Uglavnom ne drhte jako. U pitanju je blaže drhtanje. Nalazi krvi i štitne uredni. Inače pijem esram i tritico jer imam anksioznost, a pijem i byol za preskakanje srca. Niko u porodici nije imao ovo. Zbog preskakanja srca spavam nepravilno visoko na jastucima. Doktor je napisao: pozicioni i intencioni tremor prstiju obje šake. Ostali nalaz u cjelosti uredan. Uraditi MRI neurokraniuma.
Drugih simptoma nemam.
Možete li mi reći od čega bi mogao biti ovaj tremor?
Da li je neophodno uraditi MRI mozga, ne znam zbog čega je doktor dao ako je sve uredu na pregledu?
Da li je hitno s obzirom na gore opisano stanje uraditi MRI mozga, jer sam naručena tek za tri mjeseca na snimanje? Mogu li čekati do tada? Zabrinuta sam
Unaprijed zahvalna

20.11.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Tremor je vrsta nevoljnog pokreta tijela, koji se razlikuje od mišićnog spazma ili trzanja. Uzroci mogu uključivati čimbenike načina života (poput previše kofeina) i ali i bolesti poput Parkinsonove bolesti. Predstavlja nehotične i i nekontrolirane ritmičke pokreti jednog uda ili dijela tijela. Tremor se može pojaviti u bilo kojem dijelu tijela.
Tremor može biti uzrokovan raznim čimbenicima poput:
-umor mišića
-unos previše kofeina
-niske razine šećera u krvi
-stres
-starenje
-ozljede
-neki lijekovi
-traumatična ozljeda mozga
-moždani udar
-Parkinsonova bolest
-multipla skleroza (MS)
-zlouporaba alkohola
-hipertireoza
-anksioznosti
U okviru rutinske dijagnostičke obrade potrebno je učiniti MR mozga kako bi se ustanovio uzrok i prema tome započelo liječenje. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika