Za dijete planiramo raditi magnetnu rezonancu, možete li barem malo razjasniti nalaz i reći radi li se radi o epilepsiji?

Postovani,

Zanima me pitanje za neurologa. Citiram nalaz:
Osnovna aktivnost je alfa ritam frekvencije 8Hz uz interponiranu brzu aktivnost. Reakcija zaustavljanja je slabije izrazena. Nema paroksizmalnih izbijanja. Desno parijetptemporalno javljaju se zasiljni valovi vise voltaze (prije 5mjeseci je bilo lijevo) uz pozitivne siljke nad verteksom. Tijekom FAS bez novih elemenata.
Tijekom HV uspori uz porast voltaze grupirajuci visokovoltaznu sporiju tehta aktivnost.
Eeg nalaz je zarisno promijenjen nad vereteksom i iritativno promijenjen desno parijetotemporlano.
Dijete (djecak) ima 6 godina i 6 mjeseci. Dali su ovo znakovi epilepsije. Dijete nema apsolutno nikakve napadaje. Jedno vrijeme je povracao i bolila ga je glava. Trajalo je cca 15 tak dana, te je zbog toga poslan na eeg. To je bilo u drugi mjesec i sad je bez ikakvih smetnji. Sada se planira radit magnetna rezonanca, ali ako mi mozete barem malo razjasniti nalaz i reci dali se radi o epilepsiji?
Hvala puno!

7.10.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Nalaz EEG-a ne pokazuje klasične promjene koje su tipične za epileptičke napade ali dijagnoza epilepsije je klinička te je EEG jedno od dijagnostičkih sredstava koje pomaže u postavljanju dijagnoze i praćenju bolesnika ali se nikako dijagnoza epilepsije ne postavlja na temelju EEG-a. Ukoliko Vaše dijete nije imalo epileptičke napadaje tada se sigurno ne može postaviti dijagnoza epilepsije. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vama i Vašem djetetu svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika