Akne i prehrana

Poštovani, moja kći ima problem s aknama i prištićima.
Koju hranu smije konzumirati za doručak i večeru, a da ne nastaju prištići?
Hvala na odgovoru!

8.2.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

U borbi protiv akni savjetuje se prehranu temeljiti na svježem voću i povrću te cjelovitim  žitaricama jer obiluju prehrambenim vlaknima koja pomažu pokretljivost crijeva  i detoksikaciju organizma te tako spriječavaju akumulaciju toksina u tkivima što može izazvati probleme sa kožom. Te namirnice ujedno krasi niski glikemijski indeks što je svakako poželjno u borbi sa aknama. Stoga doručak i večeru treba bazirati na kuhanim žitnim kašama od cjelovitog zrna, s dodatkom orašastih plodova, sezonskog voća te npr. proteinskom kruhu s domaćim namazima, nemasnoj šunki i svježem siru te razmim salatama, varivima, ili cjelovitim obrocima na bazi ribe, krtog mesa i povrća.

Također, zahvaljujući protuupalnom učinku, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama poput plave ribe, plodova mora, orašastih plodova i lanenih sjemenki važan je saveznik u rješavanju problema akni.
Iako nema dokaza da je, primjerice, čokolada krivac za nastanak akni, one su ponekad simptom deficita cinka. Stoga, adekvatan unos cinka prehranom i dodacima prehrani, pomaže u postizanju čistog lica.

Vitamin A i beta-karoten mogu uvelike pomoći u spriječavanju nastanka akni i isušivanja kože, no pri uzimanju suplemenata nužan je oprez i savjetovanje sa stručnom osobom, jer je vitamin A u velikim količinama toksičan.  Budući da su neophodni za održavanje zdrave kože, kose i noktiju u borbi protiv akni mogu koristititi i vitamini B skupine.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]