Bol ispod rebra, kako si pomoći?

Pozdrav,
Na pritisak dodira, istezanje i naprezanja u posebitim pozama javlja mi se bol tocno ospod pocetka rebara desnije od zeludca. Traje vec cca 10dana i ne popusta, dapace, mislim da veoma polagano postaje sve intezivnija. Rezultati s neta naslucuju na žuč. Trenutno sam u Stuttgartu i nisam upoznat s nasim lijecnicima na ovom prostoru, da li postoji rjesenje u kucnoj medicini, nacinu ishrane i izvodjenju vjezbi? Hvala na vremenu i paznji!

18.1.2021

Odgovara

prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,
Iako ne možete sa sigurnošću znati o čemu se zapravo radi, jer bol ispod desnog rebrenog luka može biti uzrokovana brojnim tegobama koje su često uzrokovane s bolestima ili poremećajima na razini jetre ili žuči. Iako tek polovica osoba sa žučnim kamencima osjeća simptome, kada se oni pojave nisu nimalo zanemarivi. Riječ je o snažnoj boli uzrokovanoj pomicanjem kamenca, a nerijetko se javlja osjećaj mučnine i povraćanje. Kamenci u žučnim vodovima mogu dovesti i do raznih komplikacija poput akutne upale žučnog mjehura, pankreatitisa i opstrukcijskog ikterusa.

Prehrana ima neospornu ulogu u tvorbi žučnih kamenaca. Danas je poznato da su prekomjerna tjelesna masa i osobito pretilost rizični čimbenici za pojavu žučnih kamenaca. Pri tome nije toliko ključan ukupni kalorijsku unos, koliko energetska neravnoteža potencirana nedovoljnom tjelesnom aktivnošću.

Zanimljivo je da se naglim mršavljenjem povećava rizik od stvaranja žučnih kamenaca, ali i bolnih napadaja, zbog čega je kod osoba koje već pate od žučnih kamenaca potreban iznimni oprez i obavezna pomoć stručnjaka.

Jasno je i sasvim logično da prehrana koja obiluje mastima i kolesterolom (dakle, tipična „zapadnjačka prehrana“) potiče prekomjerno izlučivanje žuči i samim time povećava stvaranje kamenca. Također, obilje rafiniranih i jednostavnih ugljikohidrata pogoduje nakupljanju suvišnih kilograma te može potencirati tvorbu žučnih kamenaca. Nadalje, niski unos prehrambenih vlakana također povećava rizik jer usporava peristaltiku i pražnjenje crijeva, a time se pospješuje taloženje kolesterola u žučnom mjehuru.

Žuč nije imuna niti na suvišak bjelančevina, osobito onih životinjskg porijekla, u prehrani. Naime, unos velikih količina bjelančevina dovodi do većeg gubitka kalcija i mokraćne kiseline što potiče nastanak kamenaca.
Iz svega navedenog ne čudi podatak da znanstvene studije opetovano pokazuju manji rizik nastanka žučnih kamenaca u vegetarijanca. Vegetarijanci su mršaviji, konzumiraju više vlakana i manje kolesterola, a ti čimbenici imaju zaštitnu ulogu u prevenciji stvaranja žučnih kamenaca.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika