Imam jake bolove u želucu, trebam li na gastroskopiju?
Dobar dan, imam 26 godina i zadnjih tjedan dana imam bolove u zeludcu. Pogotovo nakon jela. Peckanje u stomaku sa obe strane i kraj pupka. Danas nisam nista jeo i boli nije toliko bilo cak se i dobro osjecam, pijem cajeve od Aronije, Lavande, Brusnice da odrzim hidraciju i donekle funkcioniram. Osjecaj tezine, nelagode, crijeva kao da se napusu pa otpuste, pa kruljenje se pojavljuje i neugodan osjecaj kao grcevi. Kod doktora sam bio, krvni nalaz je u redu, urin takoder. Zele da idem na gastroskopiju. Zanima me samo savjet, ispricavam se no ne znam u koju kategoriju spada ovo. Hvala!
25.7.2018
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPostovani,
Ako vaše tegobe traju nekoliko mjeseci, napravite gastroskopiju. Preporučila bih Vam da navedene čajeve koje trenutno uzimate zamijenite blažim čajevima – od stolisnika, komorača, lipe, sljeza, iđirota, kičice, maslačka i kamilice. Prehranu prilagodite tegobama, privremeno, a ako se tegobe ne smanjuju, svakako posjetite specijalista gastroenterologa i testirajte se na H.pylori.
Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i kvalitete života jer smanjuje bol i nelagodu, te nerijetko utječe na smanjenje troškova vezanih uz bolesti gestrointestinalnog sustava.
Kod liječenja dispepsije vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike, te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći može biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.
Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati – najbolje nakon jela.
Poznato je da određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju refluksu. Stoga treba uzbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.
Osobe koje pate od GERB-a ne bi smjele lijegati nakon obroka, posebice ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima. Obilni obroci bogati mastima i proteinima stimuliraju obilno lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca. Stoga se ovim bolesnicima savjetuje umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja 3 sata prije lijeganja.
Vrlo je važno i smanjiti razinu stresa te prakticirati redovite tehnike relaksacije poput joge, vježbi istezanja ili meditacije.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.