Radi li se u mom slučaju o sindromu iritabilnog crijeva?
Pozdrav
Moj problem traje duže vrijeme ,tegobe sam znala imati jos za vrijeme faksa.Dakle zna me često probadati po trbuhu oko pupka,ili niže dolje, imam puno plinova i naduta sam,osjetim kao neko pucanje u crijevima.Bol je dosadna.Bila sam vise puta kod dokrora,obavili su mi vise pita ultrazvuk abdomena, stolicu na sve parazite, zadnji puta urađena i rektoskopija,nalazi su uredni.Nisam primjetila da su bolovi povezani sa hranom. Stolica mi je jednom dnevno.Zna biti kašasta.Moja doktorica mi je rekla da je iritabilno criievo i da trebam paziti na ishranu i kretati se.
Moje pitanje je treba li još koja pretraga ?
Žensko sam,30 godina, nikad operirana.
14.5.2018
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovana,
Velika je vjerojatnost da se kod Vas radi o sindromu iritabilnog crijeva, no ako se želite dodatno umiriti i isključiti druge uzroke, napravite kolonoskopiju.
Bez obzira na to koji su pravi čimbenici uslijed kojih nastaje sindrom iritabilnog kolona (infekcija, hormoni, stres ili neravnoteža crijevne mikrobiote) promjene prehrambenih navika mogu imati značajan utjecaj na bol i nelagodu koju osjećaju osobe koje pate od sindroma. Iako ne postoji univerzalna dijeta koja može koristiti svim oboljelima, postoje neke opće smjernice koje pomažu većini. Tako bi se prehrana dizajnirana za olakšavanje simptoma sindroma iritabilnog kolona trebala sastojati od određenih vrsta žitarica, voća i povrća te nemasnog mesa, ribe i fermentiranih mliječnih proizvoda obogaćenih probiotičkim bakterijama. Istovremeno, preporuka je izbjegavati namirnice koje obiluju mastima i šećerima te kofein i alkohol. Svakako valja pripaziti na dovoljan unos vode te izbjegavati gazirane napitke. Ukoliko oboljeli pati od nadutosti poželjno je da iz prehrane izbaci i namirnice koje nadimaju poput povrća iz skupine kupusnjača i mahunarki. Zob i mljeveni lan mogu pomoći kod problema s konstipacijom, a u slučaju proljeva valja izbjegavati cjelovite žitarice, orašaste plodove i neoguljeno voće i povrće.
Najnovija studija o vezi prehrane i sindroma iritabilnog crijeva pokazuje da vrlo restriktivna prehrana siromašna određenim prirodnim šećerima ublažava osjećaj nadutosti, smanjuje količinu plinova, olakšava bol u trbuhu te druge simptome u oboljelih od sindroma iritabilnog crijeva. Ovaj je zaključak rezultat nekoliko manjih studija koje su utvrdile značajno poboljšanje simptoma u pacijenata koji su iz prehrane izbacili hranu bogatu određenim prirodnim šećerima (fermentabilnim šećerima, oligosaharidima, disaharidima, monosaharidima i poliolima – tzv. FODMAP hrana) poput raži, pšenice, češnjaka, luka, artičoka, gljiva, cvjetače, graha, slanutka, leće, mliječnih proizvoda osim tvrdog sira, meda, jabuka, kruški, lubenice, manga. Iako prehrana koja isključuje tzv. FODMAP hranu ne djeluje kod svih oboljelih, sve veći broj stručnjaka podržava njene principe. Ipak, takva je prehrana poprilično složena i potrebno je provoditi uz nadzor liječnika ili nutricionista kako bi prehrana i dalje ostala nutritivno uravnotežena.
Svakodnevno uzimanje ulja paprene metvice dokazano ublažuje simptome IBS-a na način da opušta glatku muskulaturu crijeva. Zahvaljujući tom svojstvu manja je pojava vjetrova, nadutosti i boli u trbuhu. Većina istraživanja rađena na oboljelim od IBS-a utvrdila je pozitivnu vezu između uzimanja ulja paprene metvice i poboljšanja simptoma.
Probiotici ne samo da štite od infekcija štetnim bakterijama, nego i pomažu u olakšavanju sindroma iritabilnog crijeva. Probiotičke kulture prirodno su prisutne u fermentiranoj hrani kao što su jogurt i miso, a mogu se i dodavati u hranu ili uzimati u obliku tableta, kapsula ili u tekućem obliku. Postoje brojne vrste probiotičkih kultura, ali kada je u pitanju kontroliranje simptoma IBS-a najbolje rezulatate pokazuje kombinacija više vrsta kultura (mješavina Lactobacillus i Bifidobacterium vrsta) te posebice soj Lactobacillus plantarum Upotreba probiotika kroz razdoblje od 5-6 mjeseci značajno smanjuje intenzitet simptoma odnosno ublažava bolove u trbuhu te osjećaj nadutosti. Blagotvorna svojstva probiotika mogu se pripisati njihovoj sposobnosti da uravnoteže narušenu crijevnu mikrofloru, održavaju funkciju mukozne barijere te djeluju protuupalno i jačaju imunološki sustav. Prebiotici također čine važan dio u strategiji liječenja sindroma iritabilnog crijeva. Oni služe kao hrana probioticima pomažući na taj način uspostavljanju zdrave intestinalne mikroflore.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.