Gastritis

Prije dvije godine dijagnosticiran mi je kronicni gastritis.
2 puta na ljecnicki recept sam pio 3 vrste antibiotika,no bez uspjeha.
Prepisano mi je da svakodnevno pije po dvije tabletice Zoltexa-no ja sam smanjio na 1 tabletu dnevno!
Od kako pijem Zoltex,odlicno se osjecam i nemam nikakve probleme!

Moje pitanje je koliko dugo ja smijem piti te tablete(moj doktor kaze dozivotno) i jel upoce dobro dozivotno piti te tablete?
Postoji li ikakva prirodna alteranativa za moj problem?

4.9.2017

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Iako su inhibitori protonske pumpe vrlo učinkoviti i u pravilu neškodljivi lijekovi, nije preporučljiva cjeloživotna primjena, ako to nije strogo indicirano. Naime, i promjenama načina života možete utjecati na simptome gastritisa i gastroezofagealnog refluksa te se na taj način može smanjiti potreba za primjenom lijekova. Ako eradikacijska terapija nije uspjela, svakako se ponovno javite vašem liječniku gastroenterologu kako biste s njim dogovorili daljnje metode liječenja, budući da se ipak preporučuje eradikacija H.pylori. Uz eradikacijsku terapiju preporučuje se primjena probiotika i kurkumina.

Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i kvalitete života jer smanjuje bol i nelagodu, te nerijetko utječe na smanjenje troškova vezanih uz bolesti gestrointestinalnog sustava.

Kod liječenja dispepsije vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike, te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći može biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.

Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati – najbolje nakon jela.

Poznato je da određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju refluksu. Stoga treba uzbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.

Osobe koje pate od GERB-a ne bi smjele lijegati nakon obroka, posebice ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima. Obilni obroci bogati mastima i proteinima stimuliraju obilno lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca. Stoga se ovim bolesnicima savjetuje umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja 3 sata prije lijeganja.

Vrlo je važno i smanjiti razinu stresa te prakticirati redovite tehnike relaksacije poput joge, vježbi istezanja ili meditacije.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika