Hemeroidi

Poštovani imam 32, patim od vanjskih hemeroida još od 8 razreda.
Unazad 2 godine imam analnu fisuru koju kažem Hemeroprotekt kremom te ona sada miruje. Unazad 3 dana mi je “iskočio* jedan poveći veličine graška (do sada nisam još takve imala,inače imam jedan ili dva manja koja buknu te se povuku ne bole niti krvare.) Ovaj sada je poprilično bolan ljubičaste je boje i tvrdi nalazi se lijevo na samom izlazu anusa, poprilično zateže,.Nema problema sa stolicom ne smeta mi hemeroid ,jedem voće i povrće,žitarice, mliječne proizvode cijedim limun i naranču svaki dan,,aktivna sam krećem se, trudna nisam.Otišla sam u ljekarnu kolege su mi preporučile Mast za hemeroide od Galenskog,to mažem 3x na dan bolovi su prisutni ali puno manje ,samo ta “loptica” još uvijek je tu.Između kreme stavljam obloge od krumpira,maslinova ulja i jabučnog octa.Primjetila sam kad dižem ništa teško da mi odmah buknu,te kada jedem svježu rajčicu.Bojim se da nije slučajno rak.Ne bih na operaciju jer sam čula da se opet vrate,i i nisam baš hrabra .Možete li mi išta preporučiti, krmu lijekove,kolege su mi savjetovali Pilex ili Detralex dali je to dobro.Hvala.

19.6.2020

Odgovara

prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Čimbenici koji povećavaju mogućnost pojave hemoroida su pretilost, zatvor, naprezanje pri pražnjenju crijeva, kronični proljev, trudnoća i podizanje teških tereta.
Lako prepoznavanje
Specifične simptome hemoroida teško je zanemariti. Osjetljivo područje anusa intenzivno svrbi, a moguća je i pojava žarenja i boli različitog intenziteta. Pojava svijetle krvi i sluzi na stolici, simptom je koji obično ozbiljno zabrinjava oboljele osobito ako krvarenje prati osjet čvorića unutar i oko analnog otvora. Iako nimalo ugodni, u zdravstvenom smislu ne predstavljaju veliku opasnost, osim što učestalo i dugotrajno krvarenje može uzrokovati anemiju zbog gubitka željeza.

Ključ je u prevenciji
Najbolji pristup borbe protiv hemoroida je prevencija njihovog nastanka. Pri tome je, uz izbjegavanje dizanja teškog tereta i dugotrajnog sjedenja ili stajanja, pravilna prehrana najučinkovitiji saveznik. Svakako organizmu valja osigurati dovoljno prehrambenih vlakana unosom obilja integralnih žitarica, voća i povrća. Prehrambena vlakna, naime, imaju sposobnost upijanja vode i bubrenja čime se povećava volumen stolice olakšavajući pražnjenje crijeva. Posljedično, smanjuje se tlak u crijevima, koji kada je povišen pogoduje nastanku hemoroida.
Redovitosti defekacije pridonosi i adekvatan unos tekućine, stoga je pijenje najmanje osam čaša vode i biljnih čajeva dnevno temelj prevencije nastanka hemoroida. Dodatno, voće bogato flavonoidima poput bobičastog voća je neprocjenjivo u borbi protiv hemoroida, budući da obiluje bioflavonoidima koji jačaju vene i time umanjuju nabreknutost krvnih žila.
Uz brigu o prehrani, neophodna je i redovita higijena.

Primjena u praksi
Slijedi nekoliko prehrambenih savjeta koji nisi samo korisni u prevenciji nastanka, već omogućuju i brži oporavak od hemoroida:
• Neka mekinje, jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke i cjelovite žitarice čine sastavni dio vašeg jelovnika budući da obiluju neprobavljivim prehrambenim vlaknima
• Svakog dana konzumirajte pet ili više serviranja voća i povrća
• Pijte svaki dan obilje vode, bez obzira osjećate li žeđ ili ne
• Ukoliko hemoroidi krvare posegnite za namirnicama bogatim vitaminom K poput zelenog lisnatog povrća, a ako je krvarenje obilno i dugotrajno potraži dodatak prehrani koji osigurava željezo
• Izbjegavajte „okidajuće“ namirnice u nastanku hemoroida poput crvenog mesa, mesnih prerađevina, procesiranih proizvoda i čokolade.
• Izbjegavajte kavu i alkohol (posebice crno vino)
• Svaki dan pojedite barem jedan kuhani obrok, tim bolje ako obrok sadrži i juhu
• Agresivni začini poput papra ili crvene paprike mogu pogoršati stanje, stoga ih je poželjno izbjegavati
• Svakodnevna umjerena tjelovježba dobar je put ka životu bez hemoroida

Bezreceptni lijekovi koje naodite također mogu biti od koristi te se preporučuju kao oralna terapija.
Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika