Hemeroidi?
Lp, imam 20 godina i već dugo godina imam problem sa tvrdom stolicom, veliku nuždu obavljam svaki 3 dan, nekad imam i redovnu stolicu. U zadnje vrijeme imam bol desno u anusu, blagu ali osjetim je tu i to se dešava nakon zatvora ili proljeva , ponekad me i pecka. Dan nakon proljeva ta se bol pojavi, u nekim položajima tijela i dr dan je sve okej. Sumnjam na unutarnje hemeroide zbog jakog zatezanja.
Moja doktorica mi je dala dijagnozu Sindrom iritabilnog crijeva zbog bolova dugo godina u stomaku, koji se nekad javljaju, a svi nalazi su uredni. U stolici nikad nisam primijetila krv. Ne jedem ništa ljuto ali me često pecka tokom proljeva. Trenutno ne mogu doktoru, da li mogu uzeti neku mast za unutrašnje hemeroide?lp
19.6.2020
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovana,
Bilo bi dobro ipak otići na pregled specijalistu gastroenterologu. Za unutrašnje hemeriude vam liječnica može propisati čepiće, a uputno ih je koristiti u kombinaciji s kremom za hemoroide.
Točan uzrok sindroma iritabilnog crijeva nije poznat, no pretpostavlja se da nastanku sindroma pogoduju upale i infekcije, stres te poremećaj ravnoteže neurotransmitera i mikrobiote. Dosad iskušani načini liječenja su brojni i uključuju dodatke prehrani s vlaknima, ulje paprene metvice, probiotike, antidepresive, psihoterapiju, promjene u prehrani, akupunkturu, antidijaroike i laksative. Ponekad se sindrom iritabilnog crijeva naziva i trbušnom glavoboljom ili „nervoznim crijevima“.
Bez obzira na to koji su pravi čimbenici uslijed kojih nastaje sindrom iritabilnog kolona (infekcija, hormoni, stres ili neravnoteža crijevne mikrobiote) promjene prehrambenih navika mogu imati značajan utjecaj na bol i nelagodu u osoba koje pate od sindroma. Prilikom propisivanja dijete valja uzeti u obzir i preklapanje ovog stanja s određenim intolerancijama na hranu (laktoza, fruktoza, ugljikohidrati, histamin), alergijama na hranu te preosjetljivosti na gluten koja nije vezana za celijakiju (NCGS).
Noviji znanstveni dokazi ukazuju da relativno restriktivna eliminacijska dijeta siromašna određenim prirodnim šećerima može ublažiti osjećaj nadutosti, smanjiti količinu plinova, olakšati bolove te druge simptome u oboljelih od sindroma iritabilnog crijeva. Tijekom posljednjih godina, nekoliko studija ukazalo je na značajno poboljšanje simptoma u pacijenata koji su iz prehrane izbacili hranu bogatu određenim prirodnim šećerima (fermentabilnim šećerima, oligosaharidima, disaharidima, monosaharidima i poliolima – tzv. FODMAP hrana) poput raži, pšenice, češnjaka, luka, artičoka, gljiva, cvjetače, graha, slanutka, leće, meda, jabuka..
Iako prehrana koja isključuje tzv. FODMAP hranu ne djeluje kod svih oboljelih, sve veći broj stručnjaka podržava njene principe, barem kada je riječ o kratkoročnoj primjeni. Ipak, takva je prehrana poprilično složena i potrebno je provoditi uz nadzor liječnika ili nutricionista kako bi prehrana i dalje ostala nutritivno uravnotežena. Dugoročna primjena FODMAP dijete do danas nije dovoljno istražena te se uglavnom zagovara postupna liberalizacija dijete nakon smanjenja intenziteta simptoma, posebice u svjetlu spoznaja o utjecaju ove dijete na raznolikost crijevne mikrobiote.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.