Hemoroidi i proljevaste stolice

Pozdrav , zadnjih mjeseci osjecam promjene u probavi, naime imam cesto kasato proljevastu stolicu ujutro , ceste vjetrove , lagana lagana setajuca bol po trbuhu ne cesto al se zna javit, cesto kava zna bit okidac za wc, imao sam par puta u zadnjih godinu dana tragove krvi svjetlocrvene na wc papiru al doslovno samo tockica , prije mozda godinu dvije sam imao isto tako po kapljicu na wc papiru,dali to mogu biti hemeroidi
Imam 22 godine muško. Lp

16.1.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Moguće je da se radi o hemoroidima. Ako niste nevoljno gubili na tjelesnoj masi i ako su smetnje rezultat stresnih situacija ili infekcije, moguće je sa se radi o sindromu iritabilnog crijeva. U svakom slučaju, prilagodba prehrane je preporučljiva.

Sindrom iritabilnog crijeva (eng. Irritable Bowel Syndrome, IBS) čest je gastrointestinalni poremećaj koji se očituje bolovima u abdomenu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva u trajanju od najmanje tri mjeseca. Radi se o funkcionalnom poremećaju probavnog sustava koji uzrokuje abdominalnu bol i nelagodu te može značajno pogoršati kvalitetu života oboljelih.

Patofiziologija IBS-a nije potpuno rasvijetljena, te se smatra da su uzroci multifaktorski, vezani za utjecaj okolišnih, nasljednih i psihosocijalnih čimbenika. Neki od mehanizama u podlozi ovog sindroma su visceralna preosjetljivost (promijenjen doživljaj boli u crijevu), disfunkcija osi crijevo-mozak, promjene integriteta crijevne barijere i posljedična crijevna propusnost, upala niskog stupnja, promijenjena gastrointestinalna pokretljivost te poremećaj ravnoteže crijevne mikrobiote. IBS može nastati i kao rezultat imunosne reakcije nakon infekcije, uslijed preosjetljivosti na određenu hranu i alergene, te zbog psiholoških čimbenika koji uključuju stres, anksioznost i depresiju, ali i raznih drugih. Naime, danas je poznato da postoji os crijevo-mozak, odnosno povratna veza između našeg hipotalamusa i probavnog sustava. Stoga kada smo pod stresom, nerijetko reagira naš probavni sustav u kojemu je smješteno čak 10 milijuna živčanih stanica i 35.000 različitih vrsta mikroba. Neuravnotežena crijevna mikrobiota (ili disbioza) može izazvati smetnje na osovini probavni sustav-mozak, što može dovesti do gastrointestinalnih, metaboličkih, ali i neuropsiholoških poremećaja. Stoga je sasvim logično da se probavni sustav naziva „drugim mozgom“, a to posebno dolazi do izražaja u osoba sa sindromom iritabilnog crijeva.

Čimbenici koji povećavaju mogućnost pojave hemoroida su pretilost, zatvor, naprezanje pri pražnjenju crijeva, kronični proljev, trudnoća i podizanje teških tereta.
Specifične simptome hemoroida teško je zanemariti. Osjetljivo područje anusa intenzivno svrbi, a moguća je i pojava žarenja i boli različitog intenziteta. Pojava svijetle krvi i sluzi na stolici, simptom je koji obično ozbiljno zabrinjava oboljele osobito ako krvarenje prati osjet čvorića unutar i oko analnog otvora. Iako nimalo ugodni, u zdravstvenom smislu ne predstavljaju veliku opasnost, osim što učestalo i dugotrajno krvarenje može uzrokovati anemiju zbog gubitka željeza.

Ključ je u prevenciji
Najbolji pristup borbe protiv hemoroida je prevencija njihovog nastanka. Pri tome je, uz izbjegavanje dizanja teškog tereta i dugotrajnog sjedenja ili stajanja, pravilna prehrana najučinkovitiji saveznik. Svakako organizmu valja osigurati dovoljno prehrambenih vlakana unosom obilja integralnih žitarica, voća i povrća. Prehrambena vlakna, naime, imaju sposobnost upijanja vode i bubrenja čime se povećava volumen stolice olakšavajući pražnjenje crijeva. Posljedično, smanjuje se tlak u crijevima, koji kada je povišen pogoduje nastanku hemoroida.
Redovitosti defekacije pridonosi i adekvatan unos tekućine, stoga je pijenje najmanje osam čaša vode i biljnih čajeva dnevno temelj prevencije nastanka hemoroida. Dodatno, voće bogato flavonoidima poput bobičastog voća je neprocjenjivo u borbi protiv hemoroida, budući da obiluje bioflavonoidima koji jačaju vene i time umanjuju nabreknutost krvnih žila.
Uz brigu o prehrani, neophodna je i redovita higijena.

Primjena u praksi
Slijedi nekoliko prehrambenih savjeta koji nisu samo korisni u prevenciji nastanka, već omogućuju i brži oporavak od hemoroida:
• Neka mekinje, jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke i cjelovite žitarice čine sastavni dio vašeg jelovnika budući da obiluju neprobavljivim prehrambenim vlaknima
• Svakog dana konzumirajte pet ili više serviranja voća i povrća
• Pijte svaki dan obilje vode, bez obzira osjećate li žeđ ili ne
• Ako hemoroidi krvare posegnite za namirnicama bogatim vitaminom K poput zelenog lisnatog povrća, a ako je krvarenje obilno i dugotrajno potražite dodatak prehrani koji sadrži željezo
• Izbjegavajte „okidajuće“ namirnice u nastanku hemoroida poput crvenog mesa, mesnih prerađevina, procesiranih proizvoda i čokolade.
• Izbjegavajte kavu i alkohol (posebice crno vino)
• Svaki dan pojedite barem jedan kuhani obrok, tim bolje ako obrok sadrži i juhu
• Agresivni začini poput papra ili crvene paprike mogu pogoršati stanje, stoga ih je poželjno izbjegavati
• Svakodnevna umjerena tjelovježba dobar je put ka životu bez hemoroida

Bezreceptni lijekovi koji sadrže bioflavonoide također mogu biti od koristi te se preporučuju kao oralna terapija.
Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika