Koliko iznose dnevne potrebe za kreatinom?

Dobar dan. Idem u teretanu i koristim kreatin kao supliment i drzim se dnevne doze od tri grama dnevno. Čitao sam na stranicama i postao sam zbunjen u vezi stetnosti kreatina pa ako bi mi mogli pojasniti postoji li moguca opasnost od uzimanja supliment. Hvala

27.7.2018

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Kreatin je prirodni derivat aminokiselina koji se sastoji od glicina, arginina i metionina. Većina kreatina pohranjena je u skeletnom mišićju, prvenstveno kao fosfokreatin; ostatak se nalazi u srcu, mozgu i testisima. Dnevne potrebe za kreatinom iznose 2 do 3 grama; polovina potječe iz hrane, prvenstveno mesa i ribe, dok se ostatak sintetizira. Suplementacijom kreatina nastoji se mišiće «napuniti» kreatinom i fosfokreatinom te pojačati stvaranje energije tijekom intenzivnih treninga kao i ubrzati oporavak nakon istih. Iako učinkovitost i neškodljivost nije adekvatno utvrđena, smatra se da je primjena kreatina siguran način za povećanje inteziteta atletskih izvedbi kao i za povećanje prilagodljivosti treninzima.
Kreatin uzrokuje zadržavanje tekućine te je stoga neobično važno uzimati adekvatnu količinu vode uz suplementaciju kreatinom. Preporučujemo Vam i da napravite stanku od nekoliko mjeseci u uzimanju kreatina, budući da zalihe koje steknete suplementacijom tijekom mjesec dana traju 2 – 3 mjeseca.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?