Lagana i lako probavljiva prehrana – za dug život i vitalnost

Poštovana, unatrag 1,5 mj. sam na antimikotičkoj dijeti koju sam pronašla na webu. Ona propisuje izbacivanje svih složenih šećera, octa , sve rafinirane hrana, jestive gljive, gomolje ( uključivo mrkvu…), crveno meso, dimljeno. Mogu jesti samo nadzemni dio povrća i ev.2 zelene (kisele) jabuke ili 1 bananu /dan. Imam 54 god i unatrag 1-2 god. imam problema sa kožom na dlanovima ruku koja se ljušti s dubokim ragadama. Na UZV-u abdomena je utvrđena steatoza jetre uz difuzne lezije, granično povećana slezena, oštećenje parenhima L bubrega. Zadnji lab. nalaz /17.10. o.g/- trigliceridi 5,07,kolesterol 5,7, uk.kol./HDL kol.6,3, serum lagano lipemičan, AST,ALT,GTT,ALP u gr. normale, CRP 11,0, imunoglobulin 19,4. Dijetu sam počela upražnjavati nakon lab. pretraga. U koprokulturi su izolirane Candida albicans i malo blastokonidija kvasca, urinokultura sterilna. Na moju žalost na rođendanu sam pojela malo grah salate i slijedeći dan malo leće koja se navodno smije) nakon čega su mi opet šake buknule uz stvaranje bula. U 6. mj. o.g. sam doživjela traumu i ubijala sam se hranom /slatko pa slano/ i tako sve do dijete. Sada mi dermatologica predlaže hospitalizaciju.Unatrag 1 mj. uzimam Ganodermu lucidum i 2X2 caps./ dan i 1 caps. preparata češnjaka (od sirovog me peče u želudcu), Losartic + 1/dan (hipertenzija). Bila bih Vam zahvalna na Vašem mišljenju i odgovoru. Srdačno Vas pozdravljam

8.6.2016

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana, Nemam uvid u dijetu koju slijedite, ali smatram da vam je potreban jasno strukturiran jelovnik i smjernice prolagođene svim Vašim tegobama. Poglavito, potrebno je primijeniti dijetu kod dislipidemije te dijetu koja se preporučuje kod nealkoholne masne jetre, a te dijete se uvelike poklapaju. Osim dijete koju trebate uskladiti, preporučila bi Vam i primjenu omega-3 masnih kiselina. Možete se javiti u Centar za kliničku prehranu, KBC Zagreb, na telefon 2367730. Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]