Laringofaringealni refluks
Poštovani!
Dijagnoza mi je postavljena prije mjesec dana: obzirom da me je mučio kašalj (oko dva mjeseca), nakon toga sam se kojekakvim tableticama pokušavala riješiti sekreta u grlu, ali bez uspjeha. Potražila sam pomoć otorinolaringologa, koji mi je postavio gore navedenu dijagnozu. Imam desetak godina dijagnoze kronični gastritis i GERB, sa kojima sam se uglavnom nosila.
Sada sam došla u situaciju da bježim u san jer tada se ništa ne događa. Po čitave dane u grlu mi stoji sekret, koji mi smeta, unatoč tome što sam od straha prehranu svela na minimum, pijem Emaneru redovito mjesec dana (2X1),uzimam Reflustat, ne uzimam namirnice koje treba izbjegavati, (čak i one koje pojedini nutricionisti preporučuju), a ne vidim nikakvo poboljšanje. Početkom 9. mjeseca sam naručena za gastroskopiju. Nalaz stolice na h.bakteriju – negativan.
Što činiti?
Lijep pozdrav,
24.7.2019
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovana,
prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i kvalitete života jer smanjuje bol i nelagodu.
Kod liječenja dispepsije vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći može biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.
Prekomjerna konzumacija šećera nije preporučljiva. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati – najbolje nakon jela.
Poznato je da određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju refluksu. Stoga treba uzbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.
Osobe koje pate od refluksa ne bi smjele lijegati nakon obroka, posebice ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima. Obilni obroci bogati mastima i proteinima stimuliraju obilno lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca. Stoga se ovim bolesnicima savjetuje umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja 3 sata prije lijeganja.
Vrlo je važno i smanjiti razinu stresa te prakticirati redovite tehnike relaksacije poput joge, vježbi istezanja ili meditacije.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.