Otok nožnog zgloba

Poštovani
prije nekoliko godina počeo mi je oticati zglob na lijevoj nozi, uz njega otiču prsti na rukama, i sve češće očni kapci.
Pokušala sam sama testirati se na celijakiju pomoću kučnog testa krvi, pokazao je negativan rezultat.
Međutim, primijetila sam da otičem kad konzumiram brašno, kolače, čokoladu…
Ukoliko ne konzumiram navedeno sve bude uredu.
Osim oticanja nakon konzumiranja tih namirnica, trbuh mi postaje tvrd, i “salat”, vjerovatno zadržavam vodu. Često imam glavobolje, osjećam, budem malaksala, bezvoljna, umorna.dok takva nisam kada ne unosim navedeno u organizam. Inače imam problema sa zatvorom i nemam redovnu stolicu, ali nakom unosa tih namirnica uglavnom nakon pola sata već moram na wc.
Do sad nisam radila nalaze na celijakiji jer mi je doktor rekao da hrana ne može biti uzročno posljedična veza otoka zgloba.
Sumnjaju na giht, ali posljednji nalazi pokazuju urate u granicama normale. A čak i kad su bili povišeni zglob je oticao nakon unoasa navedenog.
Krvna slika mi je uredu, štitnjača, cirkulacija, a također i s ginekološke strane sve je uredu.
Zanima me vaše mišljenje, može li postojati veza između oticanja i unosa glutena u organizam.
Genetski nemam nikoga u obitelji s celijakijom.
Osim toga radi li se možda samo o intoleranciji na gluten?

Hvala vam unaprijed.

23.7.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,
Ako ste sigurni da su vaši simptomi vezani uz konzumaciju namirnica koje sadrže pšenicu/gluten, napravite pravo testiranje na celijakiju u bolnici koje uključuje serološko testiranje, gastroskopiju s biopsijama te genetske testove. Ako se dijagnostičkom obradom isključi celijakija, moguće je da se radi o intoleranciji na gluten.
U oba slučaja jedini način liječenja je bezglutenska dijeta, s tim da je kod celijakije nužno da dijeta bude vrlo stroga, bez tragova glutena, dok je kod intolerancije glutena moguć nešto ležerniji pristup, no isključuju se sve namirnice koje sadrže gluten.
Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika