probadanje u prsima nakon jela
Poštovani,ponekad kada se najedem osjetim probadajuću bol u prsima pa sve do jednjaka.Bol se javlja gotovo uvijek ako jedem nešto sa lisnatim tijestom,pa to izbjegavam,ali jučer me je boljelo a jeo sam mladu svinjetinu (odojak).Bol je dosta jaka i rekao bih pulsirajuća ali može pomoći fizička aktivnost(hodanje,određne vježbe npr.trbušnjaci itd.)Ponekad popijem kakvu tabletu protiv bolova i nešto za žgaravicu(ranital)pa prestane.Želio bih znati uzrok takve vrste boli. Imam 42 godine.Čini mi se da sam negdje pročitao da to može biti nekakav teški oblik gastritisa, pa molim vas ako možete odgovorite.
Lijepi pozdrav!
12.9.2017
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovani,
Bolovi koje opisujete mogu se uklopiti u kliničku sliku gastritisa i GERB-a, ali ako se ponavljaju i traju dulje vrijeme bilo bi uputno napraviti gastroenterološku dijagnostičku obradu. Također, bilo bi važno isključiti infekciju H.pylori jer je u slučaju pozitivnog nalaza potrebno provesti eradikacijsku terapiju kako biste suzbili rast te štetne bakterije u želucu.
Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i kvalitete života jer smanjuje bol i nelagodu, te nerijetko utječe na smanjenje troškova vezanih uz bolesti gestrointestinalnog sustava.
Kod liječenja dispepsije vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike, te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći može biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.
Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati – najbolje nakon jela.
Poznato je da određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju refluksu. Stoga treba uzbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.
Osobe koje pate od GERB-a ne bi smjele lijegati nakon obroka, posebice ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima. Obilni obroci bogati mastima i proteinima stimuliraju obilno lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca. Stoga se ovim bolesnicima savjetuje umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja 3 sata prije lijeganja.
Vrlo je važno i smanjiti razinu stresa te prakticirati redovite tehnike relaksacije poput joge, vježbi istezanja ili meditacije.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.