Promjena u probavi

Poštovani,
imam 19 godina te već nekoliko mjeseci imam promjene u probavi. Prvo je počelo sa zatvorom koji je trajao par dana. Nakon toga sve je bilo normalno. Nakon toga počeo sam imati češću stolicu ponekad. Često je ona vodenasta nego tvrda. Ponekad kada je stolica tvrda, primijetio sam da nije istog promjera kao prije nego nešto tanja. Ovo jutro sam primijetio kao kapljicu svježe krvi, ali samo poslije prvog brisanja. Jučer sam jeo rajčicu te pekmez od kupine navečer te ne znam je li to od toga, u slučaju da se nije razgradilo. Nemam nikakvih drugih simptoma osim ponekad (ne sada toliko) sam imao svrbež anusa te više poslije stolice. Hvala Vam unaprijed.
Lp

10.6.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

ako se tegobe nastave kroz više tjedana ili ako primijetite neke druge simptome i tegobe svakako se obratite liječniku.

Prema ovome što navodite moguće je da se radi o prolaznom disbalansu, funkcionalnim tegobama i moguće pojavi hemoroida. Preporučuje se prehranu prilagoditi smetnjama.

Najbolji pristup borbe protiv hemoroida je prevencija njihovog nastanka. Pri tome je, uz izbjegavanje dizanja teškog tereta i dugotrajnog sjedenja ili stajanja, pravilna prehrana najučinkovitiji saveznik.  Svakako organizmu valja osigurati dovoljno prehrambenih vlakana unosom obilja integralnih žitarica, voća i povrća.  Prehrambena vlakna, naime,  imaju sposobnost upijanja vode i bubrenja čime se povećava volumen stolice, olakšavajući pražnjenje crijeva. Posljedično, smanjuje se tlak u crijevima, koji kada je povišen pogoduje nastanku hemoroida.

Redovitosti defekacije pridonosi i adekvatan unos tekućine, stoga je pijenje najmanje osam čaša vode i biljnih čajeva dnevno temelj prevencije nastanka hemoroida. Dodatno, voće bogato flavonoidima poput bobičastog voća je neprocjenjivo u borbi protiv hemoroida, budući da obiluje bioflavonoidima koji jačaju vene i time umanjuju nabreknutost krvnih žila.

Uz brigu o prehrani, neophodna je i redovita higijena.

 

Primjena u praksi

Slijedi nekoliko prehrambenih savjeta koji nisi samo korisni u prevenciji nastanka, već omogućuju i brži oporavak od hemoroida:

  • Neka mekinje, jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke i cjelovite žitarice čine sastavni dio tvog jelovnika budući da obiluju neprobavljivim prehrambenim vlaknima
  • Svakog dana konzumiraj pet ili više serviranja voća i povrća
  • Pij svaki dan obilje vode, bez obzira osječaš li žeđ ili ne
  • Ukoliko hemoroidi krvare posegni za namirnicama bogatim vitaminom K, poput zelenog lisnatog povrća, a ako je krvarenje obilno i dugotrajno potraži dodatak prehrani koji osigurava željezo
  • Izbjegavaj „okidajuće“ namirnice u nastanku hemoroida poput crvenog mesa, mesnih prerađevina, procesiranih proizvoda i čokolade
  • Izbjegavaj kavu i alkohol (posebice crno vino)
  • Svaki dan pojedi barem jedan kuhani obrok, tim bolje ako obrok sadrži i juhu
  • Agresivni začini poput papra ili crvene paprike mogu pogoršati stanje, stoga ih je poželjno izbjegavati
  • Svakodnevna umjerena tjelovježba dobar je put ka životu bez hemoroida

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Zdravlje

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Poznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Prehrana

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Q10

Q 10 i kardiološka terapija – jesu li u interakciji?

Prehrana

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]