Smislenost testova intolerancije na hranu

Zanima me strucno misljenje vrijednosti i smislenosti testova intolerancije na hranu jer su jako skupi, po 2.700 kn. Koliko je zapravo tu rijec o zaradi, kad tom pretragom plaćamo i dobivamo potvrdu da je hrana koju većina nas konzumira krajnje nezdrava- šečeri, masno, fast food, gazirano, aditivi, konzervansi…Ili je bas zato, uputno izvrsiti tu pretragu kako bi na osnovu nje saznali koja je to vrsta namirnica krajnje štetna po nase zdravlje.

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Testovi intolerancije na hranu ne izvode se zato da ustanove kvalitetu namirnica koje konzumiramo, već zato što osobe kod kojih se utvrdi intolerancija na neke namirnice (na primjer mlijeko ili dr.) ne smiju korisititi tu namirnicu u prehrani. Konzumiranje takve namirnice kod tih osoba moglo bi izazvati oštećenja na sluznici probavne stijenke ili neke druge štetne reakcije za organizam, kao što su različiti tipovi alergijskih reakcija. Osobe koje imaju intoleranciju na neku namirnicu moraju provjeravati i sastav pojedinih prehrambenih proizvoda, jer i najmanje količine sastojka za koji postoji intolerancija može dovesti do zdravstvenih problema. Na intoleranciju se može posumnjati ukoliko se javljaju učestali proljevi. grčevi u trbuhu, povraćanje i sl. simptomi, a koji se mogu povezati s prethodnim konzumiranjem neke namirnice.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]