Smislenost testova intolerancije na hranu
Zanima me strucno misljenje vrijednosti i smislenosti testova intolerancije na hranu jer su jako skupi, po 2.700 kn. Koliko je zapravo tu rijec o zaradi, kad tom pretragom plaćamo i dobivamo potvrdu da je hrana koju većina nas konzumira krajnje nezdrava- šečeri, masno, fast food, gazirano, aditivi, konzervansi…Ili je bas zato, uputno izvrsiti tu pretragu kako bi na osnovu nje saznali koja je to vrsta namirnica krajnje štetna po nase zdravlje.
23.12.2015
Odgovara
Belupo liječnikTestovi intolerancije na hranu ne izvode se zato da ustanove kvalitetu namirnica koje konzumiramo, već zato što osobe kod kojih se utvrdi intolerancija na neke namirnice (na primjer mlijeko ili dr.) ne smiju korisititi tu namirnicu u prehrani. Konzumiranje takve namirnice kod tih osoba moglo bi izazvati oštećenja na sluznici probavne stijenke ili neke druge štetne reakcije za organizam, kao što su različiti tipovi alergijskih reakcija. Osobe koje imaju intoleranciju na neku namirnicu moraju provjeravati i sastav pojedinih prehrambenih proizvoda, jer i najmanje količine sastojka za koji postoji intolerancija može dovesti do zdravstvenih problema. Na intoleranciju se može posumnjati ukoliko se javljaju učestali proljevi. grčevi u trbuhu, povraćanje i sl. simptomi, a koji se mogu povezati s prethodnim konzumiranjem neke namirnice.
Vaše pitanje je odgovoreno.