Svi neprijatelji štitnjače – od hrane do spojeva iz okoliša

Tvari koje dolaze iz okoliša, a mogu se uplitati u rad neke žlijezde u našem tijelu nazivamo endokrinim disruptorima. Termin endokrini disruptori skovan je 1991. godine na stručnom skupu, a koncept o egzogenim tvarima, ponajprije sintetskim kemijskim spojevima,  koji se upliću u rad naših hormona, vuče korijene još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a povezan je s istraživanjima na divljim životinjama poput ptica i krokodila kod kojih su primjećene promjene u reprodukciji uslijed izlaganju određenim sintetskim spojevima. Veliku pažnju privukla je i primjena analoga estrogena, dietilstilbetrola koji se sredinom prošlog stoljeća primjenjivao u liječenju prijetećeg spontanog pobačaja, osobito u SAD-u. Djevojčice majki koje su liječene ovim sintetskim estrogenom obolijevale su od adenokarcinoma i različitih malformacija reproduktivnog sustava.

Crna lista namirnica koje usporavaju rad štitnjače

Suvremeni koncept disruptora štitnjače obuhvaća sintetske spojeve, ali i biološki aktivne komponente hrane koje se mogu uplitati u rad hipotalamusa, hipofize i štitnjače. Ometanje biosinteze i izlučivanja hormona štitnjače, transporta, metabolizma i lokalnog djelovanja hormona također je područje djelovanja endokrinih disruptora. Goitrogeni spojevi, prirodni su spojevi koje nalazimo u namirnicama poput voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki imaju snažno blagotvorno djelovanje u organizmu, međutim, kada je u pitanju štitnjača, mogu onemogućavati rad enzima tiroidne peroksidaze, blokirati ulaz joda u štitnjaču i smanjivati razinu hormona TSH koji pomaže proizvesti hormone štitnjače. Tiroidna peroksidaza (TPO) je enzim koji pretvara jod iz plazme u  aktivni oblik čijim vezanjem na protein tireoglobulin nastaju hormoni štitnjače T3 i T4. Goitrogene spojeve možemo podijeliti u tri skupine spojeva: goitrine, tiocijanate i flavonoide.  Goitrini i tiocijanati nastaju u biljci u trenutku kada dođe do oštećenja biljke kada ih zarežemo nožem ili žvačemo. Flavonoidi se općenito smatraju zdravim antioksidansima koje bakterije u našim crijevima mogu pretvoriti u goitrogene spojeve. Namirnice koje se ističu sadržajem goitrogenih spojeva koji se upliću u rad enzima TPO su kupusnjače poput brokule, korabice, cvjetače, prokulica, rotkvica, kupusa i hrena. Na crnoj listi rada štitnjače nalaze se i soja te crni i zeleni čaj. Iako se ove namirnice mogu uplitati u rad štitnjače, odgovor na pitanje trebamo li se zabrinjavati oko njihovog unosa je ipak ne. Ove namirnice konzumirane u normalnim količinama sigurne su i za osobe s narušenom funkcijom štitnjače, a velike blagodati za zdravlje svakako nadmašuju mali rizik koje donose za rad štitnjače.

Dodaci prehrani koji ometaju rad štitnjače

Za određene dodatke prehrani smatra se kako imaju nepovoljno djelovanje na rad štitnjače zbog čega nose upozorenje da se ne preporučuju osobama s bolestima štitnjače. Radi se o biljkama: Bakopa monieri, algama Fucus i Laminaria i morskoj salati, magnolijii papru odnosno dodacima prehrani koji sadrže piperin iz papra. Ove se biljne vrste često nalaze u proizvodima koji se koriste kao pomoć kod mršavljenja često nazivani fat burnerima, a dolaze u kombinaciji s kofeinom, ekstraktom zelenog čaja i cimetom koji su također na popisu tvari koje mogu suprimirati rad štitnjače.

S druge strane, valja naglasiti kako neki dodaci prehrani imaju stimulativno djelovanje na štitnjaču pa su korisni kod njenog usporenog rada, a riječ je o mineralu selenu i omega-3 masnim kiselinama.

Kemikalije – plastifikatori i pesticidi

Na popisu neprijatelja štitnjače je i plastika odnosno plastične komponente koje cure u hranu iz konzervi hrane koje su s unutrašnje strane obložene plastičnim premazima, iz plastičnih posuda ako se hrana grije u njima ili se pohranjuje vruća ili iz PVC boca za pića i primjerice za ocat. Bisfenol A (BPA) i ftalati su najpoznatiji predstavnici, a neka istraživanja na životinjama povezala su unos ftalata s karcinomom štitnjače.

Pesticidi su kemijske tvari za koje je poznato da djeluju kao endokrini disruptori. Europska agencija za sigurnost hrane 2014. godine objavila je izvještaj u kojem je navedeno da je od 287 testiranih pesticida više od jedne trećine može negativno utjecati na rad štitnjače.

Hormoni štitnjače su ključni za neurološki razvoj u raznim fazama života i postoje dokazi da i niske doze ovih kemikalija, u dozama koje su uobičajene, imaju učinke na endokrini sustav, osobito u određenim razvojno ranjivim fazama, stoga najviše na oprezu moraju biti trudnice i mala djeca.

Literatura:

  • Oliveira, K. J., Chiamolera, M. I., Giannocco, G., Pazos-Moura, C. C., & Ortiga-Carvalho, T. M. (2019). Thyroid function disruptors: from nature to chemicals, Journal of Molecular Endocrinology, 62(1), R1-R19.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Basedowljeva bolest

Gravesova bolest

Gravesova bolest (Basedowljeva bolest, difuzna toksična guša) najčešći je uzrok hipertireoze. Uzrokovana je autoprotutijelima na TSH receptore, koja su stimulacijska pa potiču trajnu sintezu i lučenje suviška T4 i T3. Ponekad se javlja uz druge autoimune bolesti, kao što su DM tipa 1, vitiligo, perniciozna anemija, kolagenoze. Može se genetski prenositi, a pogađa žene više […]

Acetilsalicilna kiselina

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Dojenje

Mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna

Već gotovo 20 godina znanstvenici pokazuju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih učinaka mikroplastike. Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na opasnosti za morske organizme, međutim, znanstvenici su sve više zabrinuti za djelovanje na ljude. S obzirom na procjenu količine mikroplastike koju čovjek prosječno unese u svoj organizam, zabrinutost je potpuno opravdana jer se radi o unosu […]

B kompleks

Gađenje prema hrani

Hipertireoza

Je li učestalo zijevanje povezano s hipertireozom?

Hrana

5 koraka za bolju sigurnost hrane

Procjenjuje se da svake godine u svijetu 1.8 milijuna ljudi umire od posljedica bolesti koje se prenose zagađenom hranom i vodom. Sigurnost hrane svakako je veći problem u zemljama u razvoju, ali i u razvijenim zemljama bolesti koje se prenose hranom uzrokuju značajan pobol, osobito među najmlađima. Zato je važno poduzimati sve što možemo kako […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]

Nutricionizam

Inzulinska rezistencija

Nutricionizam

Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D2 (ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem […]