Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, CoQ10 djeluje kao snažan antioksidans, što znači da pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

U dobre prehrambene izvore CoQ10 ubrajamo iznutrice poput srca, jetre i bubrega te mišiće, masnu ribu (pastrva, losos, skuša), povrće pri čemu se ističe brokula, mahunarke (soja, leća) te orašaste plodove (kikiriki, pistacije). Uravnoteženom prehranom većina ljudi unosi dovoljno CoQ10, međutim količina u  prehrambenim izvorima nije dovoljna za značajno povećanje njegove koncentracije u tijelu. Međutim, različiti faktori poput genetike, starenja i liječenja statinima mogu smanjiti njegove fiziološke koncentracije. Nedostatak CoQ10 također je prijavljen kod stanja u kojima oksidativni stres ima značajnu ulogu, kao što su neurodegenerativne bolesti, dijabetes, karcinom i kardiovaskularne bolesti. Nedostatak CoQ10 može biti simptomatski u stanicama i tkivima koja su inače bogata mitohondrijima, poput mišićnog i živčanog tkiva, što dovodi do različitih vrsta miopatije i neuropatije. Budući da su neki pacijenti s nedostatkom CoQ10 pokazali klinička poboljšanja nakon primjene, CoQ10 se smatra potencijalnim kandidatom za tretman različitih bolesti. Dodatna primjena CoQ10 potiče proizvodnju energije, staničnu signalizaciju i štiti određene tipove stanica, a zahvaljujući svojoj snažnoj antioksidativnoj aktivnosti, sve je popularniji u kozmetičkoj industriji te se ubraja među najučestalije konzumirane dodatke prehrani nakon ribljeg ulja i multivitaminskih pripravaka.

U kojim stanjima dodatna primjena koenzima CoQ10 može biti korisna?

Koenzim Q10 (CoQ10) predložen je kao potencijalna terapija za različite bolesti, no i dalje je klasificiran kao dodatak prehrani, a ne kao lijek što znači da se legalno ne može reklamirati kao terapija, lijek ili preventivna mjera za bilo koje medicinsko stanje. Ipak, kako je i ranije navedeno kliničke studije izvještavaju o pozitivnim učincima dodataka prehrani s CoQ10 kod sljedećih stanja:

Podrška zdravlju srca: CoQ10 je često istraživan zbog svojih potencijalnih koristi za zdravlje srca. Djeluje na poboljšanje funkcije srca i može pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka. Kod osoba sa srčanim bolestima, poput srčane insuficijencije, dodatna primjena CoQ10 može pomoći u poboljšanju simptoma. Zatajenje srca može uzrokovati nakupljanje krvi u dijelovima tijela, poput nogu i pluća te uzrokovati otežano disanje. Nekoliko kliničkih studija sugerira da dodaci CoQ10 pomažu smanjiti edem na nogama i nakupljanje tekućine u plućima (što olakšava disanje) te povećati kapacitet vježbanja kod osoba sa zatajenjem srca. Istraživanja sugeriraju da CoQ10 može pomoći u ponovnom uspostavljanju optimalne razine proizvodnje energije, smanjenju oksidativnog stresa i oksidativnog oštećenja te poboljšanju rada srca, što bi moglo biti korisno za poboljšanje ishoda liječenja kod osoba s kongestivnim zatajenjem srca.

Povećanje razine energije: CoQ10 je ključan za stvaranje ATP-a (adenozin trifosfata), glavnog izvora energije za stanice. Stoga, dodatna primjena CoQ10 može povećati energetske razine i smanjiti osjećaj umora, osobito kod ljudi koji imaju nisku razinu ovog koenzima zbog starenja ili bolesti. Abnormalna funkcija mitohondrija može smanjiti razinu energije, otežavajući mišićima učinkovitu kontrakciju i održavanje tjelovježbe. CoQ10 može poboljšati izvedbu vježbanja poboljšanjem funkcije mitohondrija i smanjenjem oksidativnog stresa u stanicama.

Pomoć kod procesa starenja (anti-ageing):Prema istraživanjima na ljudima i na životinjama, primjena CoQ10 izravno na kožu može pomoći u smanjenju oksidativnog oštećenja uzrokovanog UV zrakama i smanjiti dubinu bora te promicati antioksidacijsku zaštitu, odnosno može pomoći u održavanju zdravog starenja kože.

Podrška neurološkom zdravlju: Oksidativni stres i disfunkcija mitohondrija doprinose razvoju neurodegenerativnih bolesti kao što su Alzheimerova, Parkinsonova i Huntingtonova bolest. CoQ10, kao snažan antioksidans, pokazao je potencijalnu neuroprotektivnu ulogu u in vitro i životinjskim modelima, smanjujući oksidativno oštećenje stanica i stvaranje plakova kod Alzheimerove bolesti. Niže razine CoQ10 u serumu povezane su s većim oksidativnim oštećenjem i rizikom za razvoj neurodegenerativnih bolesti.

Prevencija i liječenje migrena: Istraživanja sugeriraju da migrene mogu biti povezane s oštećenjem mitohondrija i oksidativnim stresom, te se CoQ10 pokazao korisnim u poboljšanju mitohondrijske funkcije i smanjenju oksidativnog stresa. Suplementacija CoQ10 može smanjiti učestalost, trajanje i ozbiljnost migrena, a također ima protuupalni učinak. Iako su rezultati varirali u različitim studijama, CoQ10 se smatra sigurnim i potencijalno učinkovitim u liječenju migrena, s većim učinkom na učestalost napada.

Šećerna bolest: Šećernu bolest karakterizira hiperglikemija koja uzrokuje oksidativni stres i može dovesti do komplikacija. Visoke razine slobodnih radikala i smanjenje antioksidativne zaštite dovode do oštećenja stanica što može pogoršati šećernu bolest. Koenzim Q10 snažan je antioksidans i može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa te je zbog toga predložen kao dopunski tretman za šećernu bolest. Istraživanja pokazuju da CoQ10 može poboljšati endotelnu funkciju u osoba oboljelih od šećerne bolesti tipa 2, što je ključno za smanjenje rizika od kardiovaskularnih komplikacija.

Doziranje i oblici dodataka prehrani

Formulacija s CoQ10 u  dodacima prehrani predstavlja izazov zbog njegovih fizikalno-kemijskih svojstava.  Kao dodatak prehrani, preporučena dnevna doza CoQ10 varira ovisno o namjeni, obično između 10 i 100 mg za zdrave osobe, a do 1.200 mg kod određenih medicinskih stanja, no visoke doze uvijek se primjenjuju pod liječničkim nadzorom. Kako se učinkovitost apsorpcije smanjuje s povećanjem doze, potrebne su formulacije s boljom bioraspoloživošću kako bi se postigle klinički učinkovite razine CoQ10 u plazmi. Kada se unosi zajedno s lipidima, CoQ10 pokazuje veću apsorpciju i bioraspoloživost, pa se često otapa u lipidnoj bazi.

Postoje dva oblika CoQ10: ubkvinon (oksidirani oblik) i ubikvinol (reducirani oblik). Ubikvinol je lakše iskoristiv za tijelo, osobito kod starijih osoba ili onih s određenim zdravstvenim problemima, jer je u tom obliku CoQ10 već “aktiviran”.

Potencijalne nuspojave

CoQ10 je generalno siguran za većinu ljudi, ali kao i svaki dodatak prehrani, može izazvati nuspojave kod nekih osoba. Moguće nuspojave su blage probavne smetnje (slabost,  proljev ili bolovi u trbuhu). Ako se pak dodaci prehrani koji sadrže CoQ10 uzimaju u večernjim satima, mogu uzrokovati glavobolje ili nesanicu.

Zaključak

CoQ10 igra ključnu ulogu u sintezi stanične energije u obliku ATP-a i snažan je lipofilni antioksidans. Manjak CoQ10 primijećen je kod određenih bolesti i stanja u kojima oksidativni stres ima važnu ulogu, no još uvijek nije jasno je li ovaj manjak uzrok ili posljedica. Otkrića o potencijalnim zdravstvenim koristima primjene CoQ10 dovela su do povećane potražnje istog među potrošačima. Ipak, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjela uloga CoQ10  te optimalan terapijski pristup kod različitih zdravstvenih stanja.

Izvor:

Arenas-Jal, M., Suñé-Negre, J. M., & García-Montoya, E. (2020). Coenzyme Q10 supplementation: Efficacy, safety, and formulation challenges. Comprehensive reviews in food science and food safety, 19(2), 574–594.

Salama, M., Yuan, T. F., Machado, S., Murillo-Rodríguez, E., Vega, J. A., Menéndez-González, M., Nardi, A. E., & Arias-Carrión, O. (2013). Co-enzyme Q10 to treat neurological disorders: basic mechanisms, clinical outcomes, and future research direction. CNS & neurological disorders drug targets, 12(5), 641–664.

Yang, X., Dai, G., Li, G., & Yang, E. S. (2010). Coenzyme Q10 reduces beta-amyloid plaque in an APP/PS1 transgenic mouse model of Alzheimer’s disease. Journal of molecular neuroscience : MN, 41(1), 110–113.

Zaki N. M. (2016). Strategies for oral delivery and mitochondrial targeting of CoQ10. Drug delivery, 23(6), 1868–1881.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Kardiološko pitanje

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]