Želučane tegobe
Poštovane,
imam 26 godina, žensko sam, visina 167, težina 58. Prije 10-ak dana sam imala stomačne tegobe, povremene dijareje koje su eskalirale vodenim prolivom. Od tada me neprestano muče tegobe sa želucem, najčešće osjećaj težine u želucu i kao da je hrana tu, kao i kiselina, neugodan, zadah i slično. Tegobe su takve da zadnjih 7 dana pijem samo čajeve, jedem dvopek, rižine galete i slično, ponekad i supicu kad popijem, javi se osjećaj težine i kao da sam se prejela. Uradila sam test iz krvi na Heliko bakteriju i bio je pozitivan (47, a granica je iznad 30 da je pozitivan). Doktorica mi je tražila da uradim i stolicu, nalaz je negativan, nema antigena heliko bakterije. Zadnja dva dana pijem Controloc 20 mg 2×1 pola sata prije jela, mogu nešto više da pojedem, ali su tegobe i dalje prisutne. Pred spavanje samoinicijativno uzimam probiotik. Da li treba Controloc terapiji duže vremena da se želudac unormali? Šta preporučujete da jedem? Prije ovoga sam povremeno imala nadutost želuca, ali bi brzo prošla nakon čaja i nije me ometala u svakodnevnim aktivnostima, što je sada slučaj. Usprkos tome što pijem Controloc, imam tegobe sa napirenošću želuca, pogotovo ujutru kada jedem prvi obrok. Problem je što danima ne jedem ništa normalno te se osjećam jako slabo i malaksalo. Šta mogu jesti da povratim snagu, da li mogu uzimati u apoteci b vitamine ili tako neke suplemente da popravim imunitet?
24.7.2019
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovana,
Poznato je nekoliko čimbenika rizika za pojavu dispepsije, a to su:
- Pušenje
- Pretjerana i dugotrajna konzumacija alkoholnih pića
- Prekomjerna konzumacija kave (više od 6 šalica dnevno)
- Neadekvatna prehrana (hrana bogata mastima, začinjena hrana, gladovanje i neredovita prehrana)
- Prekomjerna tjelesna masa
- Izloženost akutnom i kroničnom stresu
- Anksioznost, depresija i psihološki problemi
- Upotreba određenih lijekova (nesteroidni antireumatici, antibiotici, estrogeni)
- Prisutnost nekih drugih bolesti (dijabetes, bolesti štitnjače i bubrega, oslabljena srčana funkcija, plućna tuberkuloza, maligne bolesti)
- Infekcija s Helicobacter pylori
Prehrana za ublažavanje dispepsije
Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i kvalitete života jer smanjuje bol i nelagodu, te nerijetko utječe na smanjenje troškova vezanih uz bolesti gestrointestinalnog sustava.
Kod liječenja dispepsije vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike, te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći može biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.
Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati – najbolje nakon jela.
Poznato je da određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju refluksu. Stoga treba uzbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.
Osobe koje pate od GERB-a ne bi smjele lijegati nakon obroka, posebice ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima. Obilni obroci bogati mastima i proteinima stimuliraju obilno lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca. Stoga se ovim bolesnicima savjetuje umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja 3 sata prije lijeganja.
Znanstvenim studijama utvrđena je povezanost unosa linolne kiseline i sposobnost cijeljenja mukozne sluznice želuca i duodenuma te smanjene učestalosti pojave ulkusa. Linolna kiselina glavni je izvor arahidonske kiseline, prekursora prostaglandina koji imaju citoprotektivno djelovanje u duodenumu. Budući da su najbolji prehrambeni izvor linolne kiseline povrće, sjemenke i ulja od sjemenki, a posebice laneno sjeme, korisno je uvrstiti ove namirnice u prehranu.
Omega-3 masne kiseline također su pokazale zaštitno djelovanje, stoga u prehrani ovih bolesnika treba biti obilno zastupljena riba, posebice riba iz sjevernih mora, poput bakalara, lososa, tune i sabljarke.
Fermentirani mliječni proizvodi sadrže probiotike koji uspostavljaju ravnotežu u crijevnom sustavu i štite od štetnih bakterija i drugih patogenih mikroorganizama. Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus) i druge vrste probiotika u in vitro studijama pokazale su baktericidno i bakteriostatsko djelovanje na Helicobacter pylori. Probiotički proizvodi korisni su i zbog toga što smanjuju štetne popratne pojave lijekova koji se koriste za eradikaciju H.pylori, primjerice proljeva izazvanih antibioticima.
U narodnoj medicini posebno mjesto zauzima primjena ljekovitog bilja u liječenju tegoba u gornjem dijelu probavnog sustava. Najčešće se primjenjuju čajevi od sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice, kao i pelina, kičice ili maslačka. U situacijama teže eradikacije H pylori koriste se ljekovite biljke poput kadulje, gospine trave, majčine dušice, lavande, anisa, pelina jer te biljke svojim eteričnim uljima djeluju baktericidno na H.pylori.
Vrlo je važno i smanjiti razinu stresa te prakticirati redovite tehnike relaksacije poput joge, vježbi istezanja ili meditacije.
OGLEDNI JELOVNIK KOD GASTRITISA
Doručak
– zobena kaša ( pola šalice)
– 1 šalica zobenog mlijeka
– šaka mljevenih badema
– pola ribane jabuke
– čaj od kamilice
Međuobrok
– 1 banana
– paketić neslanih krekera
Ručak
– gusta juha od mrkve s đumbirom
– rižoto s kozicama i tikvicama
– 200 g dinje
Međuobrok
– kompot od jabuka
Večera
– pileća prsa na grillu (200 g)
– baby mrkvice pripremljene na maslacu
– salata potočarka
Vaše pitanje je odgovoreno.