Želučani bolovi
Poštovani,
imam 21 godinu, Ž. Protekle 3 godine mi se povremeno javljaju bolovi u želucu. Ispočetka sam to povezivala sa studentskom prehranom, međutim, bolovi mi se sve češće javljaju iz čista mira, često noću ili ujutro čim se probudim. Bolovi znaju biti izrazito jakog intenziteta i probadajućeg karaktera, popraćeni povraćanjem i općenitim osjećajem slabosti. Sežu od pupka pa sve do ispod prsne kosti. Nemam žgaravicu, ali mi je propisan Acipan prvo 20 mg, zatim od 40 mg, ali sam doživjela bolove i tijekom terapije. Dva puta sam davala bris stolice (prije nego sam počela piti tablete) na H.pylori i oba puta je negativan. Doktorica me uvjerava da je to najbolja pretraga za mladu osobu, ali sam inzistirala da me uputi gastroenterologu, čiji pregled još uvijek čekam. Zanima me mislite li da može biti nešto drugo u pitanju osim želudca? Razvila sam fobije od tih bolova jer mi znaju doći i usred svakodnevnih aktivnosti i često razmišljam o tome. Kolike su šanse da je u pitanju gastritis ili neki ulkus bez prisutnosti bakterije?
Hvala na odgovoru
10.6.2019
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovana,
Vaša doktorica je u pravu, kod mladih osoba uglavnom se provodi test iz stolice, nije nužna gastroskopija. Međutim, ako vaši bolovi i tegobe i dalje perzistiraju, bitno je da se obratite gastroenterologu i napravite gastroskopiju.
Niste naveli jeste li napravili krvne pretrage i imate li još neke prateće tegobe.
Ako se ne otkrije nikakva ozbiljnija patologija osim gastritisa/GERB-a, uputno je da prilagodite prehranu.
Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i kvalitete života jer smanjuje bol i nelagodu te nerijetko utječe na smanjenje troškova vezanih uz bolesti gastrointestinalnog sustava.
Kod liječenja dispepsije vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći može biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje. Prehranu upotpunite blažim čajevima – od stolisnika, komorača, lipe, sljeza, iđirota, kičice, maslačka i kamilice.
Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline, što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati – najbolje nakon jela.
Poznato je da određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju refluksu. Stoga treba uzbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.
Osobe koje pate od GERB-a ne bi smjele lijegati nakon obroka, posebice ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima. Obilni obroci bogati mastima i proteinima stimuliraju obilno lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca. Stoga se ovim bolesnicima savjetuje umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja 3 sata prije lijeganja.
Vrlo je važno i smanjiti razinu stresa te prakticirati redovite tehnike relaksacije poput joge, vježbi istezanja ili meditacije.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.