Želudac
Djevojka ima bolove u trbuhu, jake plinove, žari je u predjelu želudca i u predjelu ispod rebra, bila je kod doktora dobila terapiju controloc, spasmo(neznam točan naziv) i linex, prvih tjedanje sve bilo super, sad je opet žari i boli, i ima čudan okus u ustima, radila je ultrazvuk abdomena i vadila krv i marker i sve je ok, ima problem sa iritabilnim kolonom al pazi što jede i izbjegava hranu i slatko koje joj smeta. Molim vas neki savjet, nesto bar da joj pomogne, unaprijed zahvaljujem
21.2.2019
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovani,
Sindrom iritabilnog crijeva složen je sindrom koji se ubraja u funkcionalne smetnje i ne predstavlja ozbiljnu bolest probavnog sustava, iako simptomi mogu biti neugodni za pacijenta. Ako se bolovi ne smire preporučila bih Vašoj djevojci da se ponovno javi gastroenterologu koji će eventualno proširiti dijagnostičku obradu i uskladiti terapiju.
Definirani su određeni prehrambeni čimbenici koji utječu na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma, a to su preosjetljivost na hranu, neravnoteža crijevne mikroflore, pretjeran unos masnoća, prejedanje, neredovito i prebrzo konzumiranje hrane te prevelik unos alkohola, kave i gaziranih pića.
Također, novija saznanja o vezi prehrane i sindroma iritabilnog crijeva pokazuju da vrlo restriktivna prehrana siromašna određenim prirodnim šećerima ublažava osjećaj nadutosti, smanjuje količinu plinova, olakšava bol u trbuhu te druge simptome u oboljelih od sindroma iritabilnog crijeva. Ovaj je zaključak rezultat nekoliko manjih studija koje su utvrdile značajno poboljšanje simptoma u pacijenata koji su iz prehrane izbacili hranu bogatu određenim prirodnim šećerima (fermentabilnim šećerima, oligosaharidima, disaharidima, monosaharidima i poliolima – tzv. FODMAP hrana) poput raži, pšenice, češnjaka, luka, artičoka, gljiva, cvjetače, graha, slanutka, leće, mliječnih proizvoda osim tvrdog sira, meda, jabuka, kruški, lubenice, manga.
Iako prehrana koja isključuje tzv. FODMAP hranu ne djeluje kod svih oboljelih, sve veći broj stručnjaka podržava njene principe. Ipak, takva je prehrana poprilično složena i potrebno je provoditi uz nadzor liječnika ili nutricionista kako bi prehrana i dalje ostala nutritivno uravnotežena.
Bez obzira na to koji su pravi čimbenici usljed kojih nastaje sindrom iritabilnog kolona -infekcija, hormoni, stres ili neravnoteža crijevne mikroflore – promjene prehrambenih navika mogu imati značajan utjecaj na bol i nelagodu koju osjećaju osobe koje pate od sindroma. Iako ne postoji univerzalna dijeta koja može koristiti svim oboljelima, postoje neke opće smjernice koje pomažu većini. Tako bi se prehrana dizajnirana za olakšavanje simptoma sindroma iritabilnog kolona trebala sastojati od određenih vrsta žitarica, voća i povrća te nemasnog mesa, ribe i fermentiranih mliječnih proizvoda obogaćenih probiotičkim bakterijama. Istovremeno, preporuka je izbjegavati namirnice koje obiluju mastima i šećerima te kofein i alkohol. Svakako valja pripaziti na dovoljan unos vode te izbjegavati gazirane napitke.
Ukoliko oboljeli pati od nadutosti poželjno je da iz prehrane izbaci i namirnice koje nadimaju poput povrća iz skupine kupusnjača i mahunarki. Zob, chia sjemenke i mljeveni lan mogu pomoći kod problema s konstipacijom.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.