Žučna dijeta i antikoagulansi

Poštovana,
moja majka je prije dva mjeseca i izvadila žučni kamen i pridržava se žučne dijete. Inače, liječi se i od zgrušavanja krvi i uzima se terapiju Martefarina.
Moje pitanje je,kojim začinima može obogatit s oju prehranu i smije li u prehranu uvesti gljive?
Zahvjujem i srdačno pozdravljam.

8.2.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Prilagodba dijete za vašu majku ovisi o njezinoj simptomatologiji. Ako nema nikakvih probavnih smetnji može polagano liberalizirati dijetu pazeći pritom na količinu unesenih masnoća u obroku. Gljive mogu izazvati nadimanje kod nekih osoba, pa s uvođenjem krenite polagano i u manjim količinama.

Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi (antikoagulanse) moraju ograničiti unos vitamina K u prehrani. Namirnice bogate vitaminom K su:

  • zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata, blitve, peršina, zelene salate, zelenog radiča i rikole
  • povrće poput prokulica, brokule, cvjetače i kupusa
  • riba, iznutrice, meso, jaja i cjelovite žitarice (sadrže vitamin K u manjim količinama)

Vitamin K se sintetizira od strane bakterija u gastrointestinalnom traktu.

Kako bi lijek protiv grušanja krvi bio učinkovit potrebno je nastojati održati unos vitamina K u prehrani konstantnim, što znači da unos gore navedenih vrsta namirnica treba biti približno količinski jednak iz dana u dan. Iznenadno povećanje unosa vitamina K u prehrani može smanjiti učinak lijeka, dok iznenadno smanjenje unosa vitamina K može dovesti do povećanja djelovanja lijeka.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Inzulinska rezistencija

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]