abdminalni bolovi

Poštovanje,
Već više od šest mjeseci imam abdominalne bolove. Bolovi su uvijek s desne strane, ispod DRL, bočno, među rebrima (90%), a rjeđe i u leđima (10 %) – nekoliko centimetara desno od kralježnice, otprilike na sredini leđa. Kvaliteta bolova se mijenja – u početku je to bila probadajuća bol ispod DRL, a kasnije je to sve više tupa bol, nelagoda, pritisak, osjećaj, da nešto smeta uz povremenu probadajuću bol. Osim boli (češće tupe i rjeđe probadajuće) i lošijeg sna (buđenje po noći, rano buđenje) drugih simptoma nema. Bol je ovisna o položaju – sjedenje je daleko najgori položaj koji pogoršava bol, pogotovo dugo sjedenje i naginjanje prema naprijed, dok je ležanje na leđima najpovoljniji položaj. Fizička aktivnost npr. trčanje ili košnja trave pogoršava simptome. Internistički i gastroenterološki sam temeljito obrađen (tlak, rentgen abdomena, dva ekg-a, više puta krv – kks, biokemija, urin, bubrežne funkcije, testovi na virusni hepatitis, tri
ultrazvuka abdomena, magnetska abdomena, kolonoskopija, gastroskopija) i pregledan sam od tri renomirana gastroenterologa, nefrologa i kardiologa. Obrađen sam i neurološki i s te strane se čini sve u redu. Međutim, uzrok bolova nije pronađen. S obzirom na sve, zanima me što je još uopće moguće napraviti s obzirom da su bolovi i dalje prisutni i bitno umanjuju kvalitetu života?

22.8.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Bolovi ispod desnog rebrenog luka najčešće su u vezi s poremećajem žuči, pa svakako treba isključiti kamence, polipe,i sl. Bolovi koji se šire u leđa mogu potjecati od žuči ili gušterače. Bolovi koji se pojačavaju u uspravnom položaju kao i oni čiji se intenzitet pojačava pri promjeni položaja, može upućivati na kilu ili neku povredu trbušnog zida. Po savjetu gastroenterologa napravite periodične kontrole jetrene funkcije i  dijagnostiku trbušnih organa. Pregled kod abdominalnog kirurga može dodatno pojasniti mogući uzrok trbušne boli. Do tada po savjetu liječniku možete uzimati simptomatsku terapiju analgeticima. Ukoliko se bolovi budu smanjili na primjenu određenih lijekova, to također može dodatno rasvijetliti mogući uzrok nastanka boli. Nije dobro da duže vrijeme trpite bol, jer kronična bol utječe na psihu što može umanjti radne i životne funkcije čovjeka.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika