Bakterije

Dječak 12 godina, asto nalaz 330, crp 18, r-faktor 15,5… prije10 mjeseci imao uvećane limfne čvorove na vratu nije se znao uzrok.. ima li razloga za zabrinutost i šta dalje provjeravati?

2.9.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

ASTO (ASO) je medicinska kratica za antistreptolizinski titar. Laboratorijskim mjerenjem tog titra prikazuje se prisutnost i količina antitijela koje organizam stvara na streptolizin O kojeg producira beta hemolitički streptokok grupe A (streptococcus pyogenes). To je bakterija koja uzrokuje infekcije kod ljudi, među kojima su kod djece najčešće streptokokna angina (upala grla), šarlah, upala srednjeg uha, sinuitis, kožne infekcije, a rjeđe izaziva upalu pluća, sepsu, meningitis i artritis. Samo povišeni ASTO titar bez drugih kliničnih manifestacija bolesti ne znači ništa, ili bolje reći znači da je dijete preboljelo neku streptokoknu infekciju najvjerojatnije anginu. Zaključno, savjetujem Vam napraviti briseve gornjeg respiratornog sustava uz praćenje dinamike titra za 1 mjesec a potom za 6 mjeseci. Liječnik će procijentiti je li potrebna kakva terapija vašem djetetu, odnosno ukoliko vrijednosti ASTO budu  i dalje povećane savjetujem pregled kod specijalista otorinolaringologa. 

Što se tiče reumatoidnog faktora (RF), radi se o autoantitijelu kojeg imunološki sustav proizvodi protiv vlastitog tkiva, a čije povišene vrijednosti nalazimo u različitim bolestima vezivnog tkiva, ali mogu se naći i kod određenog postotka zdravih ljudi. Za pravilnu interpretaciju ovog nalaza potrebno je uzeti u obzir opće stanje na osnovi kliničkog pregleda. Jedan od znakova prisutne upale je i povišena vrijednost CRP. Savjetujem da napravite pregled kod pedijatra, po mogućnosti subspecijalista reumatologa koji će vas uputiti o tome je li potrebna dodatna dijagnostička obrada u cilju postavljanja eventualno postojećeg poremećaja.

Lijep pozdrav.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika