Bol u želucu i povremena mučnina

Poštovani/a,

Imam 26 godina, visoka sam 173 cm i kilaže oko 59kg.
Moji problemi počinju od ponedjeljka navečer kada sam u jednoj palačinkarnici pojela palačinke sa bananom, nutellom i preljevom od čokolade te pila coca colu i jamnicu. Tu večer odmah poslije pojedenog sam osjetila da mi se manta, a kada sam došla kući osjetila sam mučninu u želucu i nagon za povraćanje, ali nisam uspjevala nikako povratit. Da bi umanjila mučninu mama me je namazala sa mješavinom domaćeg octa (kvasine) i cvijeta lavande. Tu večer sam odspavala da bi mi sutra ujutro, dakle u utorak opet bilo loše, mučnina, nagon za povraćanjem ali bez povraćanja jer nisam uspjevala povratit…stolica je taj dan bila uredna i nije bila proljevasta niti je bilo ikakvih tragova krvi u njoj koliko sam ja uspjela vidjeti. Taj dan sam jela dvopek, slane štapiće, pila dva puta čaj od kamilice i jela rižu na bijelo. Popodne toga dana nisam imala nikakve simptome, nikakvu bol ni ništa. Sutradan, dakle u srijedu ujutro mi je bilo nakon što sam ustala prvo dobro, bez tegoba no onda opet loše, opet bol u želucu, kao da je neki kamen na njemu i opet mučnina, ali opet nisam povraćala. Taj dan sam jela samo dvopek, banane, slane štapiće i pila čaj od kamilice te sam popila buscopan nakon kojeg se taj osjećaj kamena na želucu u potpunosti smanjio. U četvrtak i petak nisam imala problem s mučninom nego samo malo s tim osjećajem težine (kamena na želucu) i nekog kao nazovimo ga čupanja želuca, no taj bi osjećaj nestao nakon što bi pojela nešto ili nakon što bi podrignula. Stolica je u četvrtak i petak bila uredna, nije bila proljevasta, a u srijedu nisam imala stolicu uopće. Jučer me ujutro opet uhvatio osjećaj mučnine i tog nekog pritiska na želudac uz kao knedlu u grlu koji je popustio nakon što sam pojela. Stolica je jučer bila između normalne i proljevaste, dosta mekana. Uz sve ove tegobe imam i menstruaciju, zaboravila sam to napomenuti kao i to da radim u dućanu, a jučer sam radila smjenu od 9h i bilo je dosta stresno. Danas nemam problema s mučninom nego me malo opet pritišće na želudac i imam opet taj blagi osjećaj neke knedle u grlu.
Zanima me što bi to moglo biti s obzirom na opisane simptome? Jako sam zabrinuta i isprepadana jer mi se ovo događa po prvi puta u životu…inače kada bi pokvarila želudac povraćala bi i imala proljevastu stolicu i sve ni prošlo u dan – dva, a ovo traje od tog ponedjeljka navečer s tim da malo popusti, pa malo opet bude loše.
Molim Vas za pomoć, savjet što napraviti…i ispričavam se na podužem tekstu s opisom simptoma.

Lijep pozdrav!

1.3.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kod Vas se radilo o trovanju hranom i obzirom da je dulje vrijeme trajalo, nastupili su i neki dodatni probavni problemi. Pokušajte uspostaviti ravnotežu dobrih bakterija u probavnom sustavu uzimanjem probiotika. Pri nekom eventualnom budućem trovanju hranom, pomognite si tabletama ili praškom medicinskog ugljena koji će pomoći da umanjite posljedice trovanja. Uz primjerenu prehranu tijekom nekoliko dana i uz probiotike, tegobe bi trebale nestati. Ukoliko se simptomi pojačaju, počnete povraćati, primijetite krv ili pojačanu sluz u stolici, odmah se javite svom liječniku. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika