Bolovanje nakon operacije septuma nosa

Poštovani,

trebala bih obaviti manji operativni zahvat vezan uz devijaciju septuma nosa.
Zanima me mogu li se nakon operacije odmah vratiti poslovnim obavezama, budući da mi se posao temelji na fizičkom radu.

Hvala,
Lijepi pozdrav

24.2.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Pozdrav,

Nakon zahvata rinoplastike, u nosnice se obično stavljaju tamponi kako bi se novonastali nos stabilizirao i fiksirao, a tampon ostaje u nosu tri do pet dana nakon operacije nosa. Cjelokupni oporavak traje nekoliko tjedana, uglavnom dva do tri tjedna, a tijekom tog razdoblja potrebno se strogo pridržavati uputa i savjeta plastičnog kirurga, kako bi rezultat operacije bio što bolji. Svaki pacijent je jedinstven pa prema tome dužina oporavka i upute ovise o općem stanju pacijenta, njegovim mogućnostima, te opsežnosti samog zahvata. No, neki od glavnih savjeta i aspekata oporavka su univerzalni i odnose se na sve pacijente:

– izbjegavajte bilo kakve veće tjelesne napore te fizičke i sportske aktivnosti, kao na primjer trčanje i aerobik – takve aktivnosti mogu dovesti do porasta krvnog tlaka, a time i do krvarenja

– izbjegavajte ispuhivanje nosa

– glavu držite na povišenom položaju dok spavate

– pokušajte nositi odjeću koja se zakopčava s prednje strane i izbjegavajte odjeću koja se oblači preko glave.

Ako se odlučite na ovaj zahvat, savjetujte se prethodno s otorinolaringologom u kojoj mjeri bi ovakav zahvat donosio dobrobit za Vas. Ukoliko bi očekivane dobrobiti ove operacije osigurale pravilno disanje i općenito zdravlje gornjih dišnih putova što u određenoj mjeri uključuje i očuvanje sluha, pretpostavljam da će to biti dostatni razlozi da posvetite vrijeme koje je potrebno uložiti za liječenje i oporavak. Tako ćete osigurati uvjete za optimalni uspjeh operacije i rizik eventualnih komplikacija smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika