Bolovi iznad pupka

Poštovani
Već dugo vremena me boli iznad pupka stalno. nr pijem alkohol,ne pusim,ne pijem gazirana pića. Na prazan želudac pijem nolpaza 40 mg tablete. Ne pomažu mi. Pila sam i ranital i emanera tablete koje također nisu imale učinka. Strah me pregleda barijevom kasom i gastroskopije. Koje bi mogle bolesti biti u pitanju i kako si pomoći pošto tablete ne djeluju??hvala

5.9.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Ezofago-gastro-duodenoskopija, poznatija pod skraćenim nazivom gastroskopija, u pacijenata redovito izaziva strah. Strah je najčešće pretjeran, jer se radi o najboljoj i najtočnijoj pretrazi za analizu jednjaka, želuca i dvanaesnika, koja je iako neugodna, potpuno bezbolna. Današnji su aparati, naime, manjeg promjera, manji od normalnog zalogaja. No, osjećaj na povraćanje pobuđuje dužina aparata. Gastroskopija je zasad nezamjenjiva jer daje najbolji uvid u promjene unutar šupljih organa gornjeg dijela probavnog sustava, dok radiologija može bolje prikazati promjene u motoričkoj funkciji organa. Tijekom gastroskopije moguće je provesti i neke terapijske postupke. S obzirom na postojanje mnogih i različitih bolesti, obje su pretrage korisne, samo im je namjena različita. Postoje i tzv. “pametne” kapsule koje snimaju unutrašnjost organa kroz koji prolaze. No, one imaju tehničkih nedostataka, pa se pouzdano mogu upotrebljavati samo u tankom crijevu, dok su nalazi želuca i debelog crijeva nepouzdani. Osnovni je nedostatak kapsule što ne može proširiti organ kroz koji prolazi (upuhivanjem zraka) tako da se širi organi (npr. želudac ili debelo crijevo) ne mogu pouzdano analizirati.

Obzirom da vaše tegobe traju dulje vrijeme i niste zamijetili poboljšanja nakon uzimanja preporučenih lijekova, potražite savjet specijalista gastroenterologa koje će procijeniti je li potrebno provoditi neki od dijagnostičkih postupaka ili će preporučiti odgovarajuće liječenje. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika