Bolovi u lumbalnom dijelu kicme

Imam 38god.170cm,67 kg. Dobila injekcije odradila terapije,malo se popravilo ali uglavnom bez tableta nemogu funkcioniratibol od trtice sve kroz stražnjicu,desna noga do koljena i tremor noge kod duzeg sjedenja da ju ne osjetim.Sepam i usporena hodam,problem se sagnuti,a kamoli stajati duže vrijeme. Nalaz MR: uklonjen zbog očuvanja privatnosti, op.admina.. Narucena neurokirurgu tek krajem travnja.Zanima me obzirom na nalaz da li moram na sta vise pripaziti,radim dosta fizicke poslove (koje mogu)opcenito sam stalno na nogama jel imam dijete sa autizmom, na koji nacin se to sanira da se bar relativno vratim na staro? Lp,Ivana

28.3.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Uzroci bola u kralježnici najčešće su kombinacija faktora koji povećavaju rizik od povrede: starenje, osteoporoza, hernijacija diska, slabost leđnih mišića, fizički napori, podizanje teških predmeta, savijanje, saginjanje, iznenadni nespretni pokreti i drugo.  Liječenje je potrebno provoditi kako bi se suzbila bol i ishijalgija (bolovi koji se od stražnjice šire niz nogu). Može biti konzervativno ili kirurško u akutnom i kroničnom stadiju bolesti, a usmjereno je na suzbijanje boli, uklanjanje uzroka i sprječavanje ponovnog pojavljivanja bolesti.
Slabost u jednoj ili obje noge uz probleme s mokraćnim mjehurom predstavlja urgentno stanje koje zahtijeva hitnu kirušku intervenciju. Poslije pregleda specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije, za svakog bolesnika se izrađuje plan liječenja. U akutnoj fazi, preporučuje se mirovanje u položaju koji najviše odgovara bolesniku i izvodjenje samo onih pokreta koji ne izazivaju bol. Mirovanje ne smije trajati dugo, jer duža mirovanja usporavaju oporavak zbog slabljenja zaštitnih mišića leđa. Potrebno je odrediti udoban položaj u krevetu. Nekad je to položaj sa savijenim koljenima. Sve dok postoji bol potrebno je izbjegavati podizanje predmeta, iznenadne pokrete i neudobne položaje. Bol se suzbija analgeticima (ibuprofen, paracetamol). Potrebno je utopljavanje bolnog predjela tijela. Toplina opušta mentalnu i mišićnu napetost i ublažava gotovo svaki bol u mišićima. Nasuprot tome, moguće je stavljati i hladne obloge na leđa i to može imati koristi u akutnoj fazi. Nema pouzdanih podataka o efikasnosti potpornih pojasa na bol u akutnom lumbalnom sindromu. Bol se može suzbiti elektroterapijom kao i laserom koja daje najbolje rezultate u terapiji boli.

Izuzetnu važnost pri liječenju imaju intenzivne, dugotrajne i redovne fizičke vježbe, koje se mogu naučiti pod nadzorom fizioterapeuta. Korist od vježbi je razgibavanje i održavanje pokretljivosti slabinskog dijela kralježnice i jačanje mišića. Ne smije se zaboraviti na važnost ispravnog držanja tijela. Ukoliko dostupni oblici konzervativnog liječenja ne dovedu do smanjenja bolova i poboljšanja stanja, potreban je pregled neurokirurga koji će odlučiti o potrebi i terminu operativnog zahvata.

Ukoliko ste u mogućnosti, organizirajte si pomoć u njezi djeteta kako biste mogli provesti liječenje, usvojiti i naučiti pravilno držanje tijela, pravilan način opterećivanja kralježnice pri podizanju i savijanju tijela te ojačati mišiće leđa kako biste osigurali snažnu potporu kičmenog stupa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika