False curvature

Postovani
Nasla sam naziv svojih nogu false curvature (genu recurvatum ) ili sabljaste noge. Najvise me nervira kod njih jer najveci razmak imam odmah ispod kolena 6cm a kolena su razdaljena 1cm a listovi 2cm. Sta uraditi da noge ispravim. Takodjer imam spuštene svodove ali fleksibilni deformitet. Radim vezbe 2mjeseca jacanja misica nogu ali se one ne ispravljaju. Zanima me da li uopste pomazu vjezbe korekcije i da li je moguce zarotirane kosti vratiti u normalu. Jer sada mi je 26 godina. I da li je moguce ojacati svodove u ovim godinama da mi bude normalno stopalo. Pozdrav od Sanele

16.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Sabljasta potkoljenica je opisna dijagnoza i uzrok je najčešće nepoznat. Od poznatih uzroka spominje se ozljeda, infekcija, rahitis i nasljeđe.  Deformitet potkoljenice zaslužuje kliničku procjenu genetičara koji bi trebao isključiti bolesti koje mogu biti popraćene koštanim deformitetima. Inače blaža hiperekstenzija koljena može biti prisutna kod nekih djevojaka i terapija se svodi na jačanje mišića prednje i zadnje lože natkoljenice.

Potražite savjet specijalista ortopeda koji će precizno utvrditi postojanje i intenzitet rotacijskog i angulacijskog deformiteta vaših nogu. Deformiteti nogu uspješnije se uklanjaju u dječjoj dobi kada je moguće primjenom fizikalne terapije i ortopedskih pomagala, postići određenu snagu mišića i na taj način stabilizirati zglob koljena. Liječenje treba provoditi pod kontrolom fizijatra i ortopeda kako biste smanjili rizik bolova u koljenu i ranog razvoja artroze. Vježbe i odgovarajuća ortopedska pomagala pomoći će i kod deformiteta stopala.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika