Grebanje u grlu i kasalj

Postovani, molila bih vas pomoc.
Tata vec nekoliko mjeseci ima problem s grebanjem u grlu i onda iz toga proizlazi kasalj kako bi mu bilo lakse pokusava iskasljati ali bez nekih rezultata.
Pio je nekoliko puta antibiotike, trenutno bi mu pomogli i onda bi se opet vratilo grebanje i kasalj. Bio je i na nekim inhalacijama, takodjer mu je trenutno pomoglo. Sada se nalazi u bolnici na operaciji je bio, izvadjen mu je bubreg a grebanje i kasalj su i dalje pristuni te mu nitko nije nista rekao niti pomogao vezano uz kasalj. Da li mi mozete savjetovati sto ciniti ili kako lijeciti grebanje i kasalj da bi mu se olaksalo jer ovo postaje neozdrzljivo!

20.1.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Iritirajući suh kašalj i grebuckanje u ždrijelu najčešće su posljedica alergije, na prmjer na prašinu. U tom slučaju pomoći će vam nazalni sprej koji ublažava upalu i smanjuje sekreciju što možete kupiti u ljekarni. Ukoliko je u pitanju neka akutna upala, na primjer sinusa, biti će potrebno uzeti antibiotik. Olakšanje mogu donijeti i kapi na bazi morske vode.

Ponekad žgaravica može proizvesti smetnje u smislu kašljanja, jer se kiselina iz želuca vraća i dolazi u grlo. Kod većine ljudi žgaravica je praćena pečenjem u grudima, ali neke osobe nemaju takve tegobe, pa nisu ni svjesne da kašlju upravo zbog žgaravice. Lečenje se provodi antacidima ili inhibitorima protonske pumpe.

Konstantan bezrazložni kašalj, iskašljavanje krvavog iskašljaja, zadihanost, bol u grudima, bol u ramenu, gubitak apetita i mršavljenje, mogu biti simptomi ozbiljne plućne infekcije ili neke maligne bolesti.

Neki lijekovi mogu izazvati kašalj kao nuspojavu (na primjer lijekovi za snižavanje krvnog tlaka). Obratite se svom liječniku vezano uz lijekove koje uzima vaš otac. Obično se prvo pojavi grebuckanje pri kraju ždrijela, nakon čega slijedi napad kašlja koji može dovesti i do povraćanja. Kašalj je suh, bez vlažnog šlajma, javlja se rijetko, ali redovno uz uzimanje lijeka.

Kronični suhi kašalj koji traje godinama, obično se javlja danju u obliku napada koji traje desetak minuta. Nekad se spontano smiruje, ali se može ponovo pojaviti. Ova vrsta kašlja ne mora imati osobit uzrok. Uzrok kašlja u ovom slučaju je preosjetljivost refleksa na kašalj zbog čega  osoba reagira kašljem na svaki iritans koji dođe u ždrijelo. U ovom slučaju simptomatski mogu pomoći različite pastile s umirujućim učinkom na sluznicu usne šupljine. Ovakve simptomatske mjere, uz održavanje normalne vlažnosti prostorije u kojoj otac boravi, pomažu i kod vrlo čestih smetnji kod starijih osoba uzrokovanih fiziološkom suhoćom sluznica koja dolazi s godinama.

U okviru kroničnih plućnih bolesti, kašalj se javlja u obliku napada praćenih otežanim disanjem. Uzroci su najčešće alergijske prirode, poput kućne prašine, plijesni i slično. Kronične plućne bolesti liječe se odgovarajućim lijekovima koje bolesnik udiše na pumpicu.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika