Hematologija

Pozdrav,
Od djetinstva imam problema sa niskom razinom hemoglobina. Dobijem tablete od ljecnika opce prakse pijem ih 4-6.mj razina se poveca, ali nakon nekog vremena opet isto, uz to jako sam blijeda i brzo se umaram na stepenicama. Prema zadnjem nalazu dobila sam sljedeće rezultate koji su van referentnih vrijednosti:

HEMATOLOGIJA – KS
hemoglobin: 104, referentni interval: 119-157
hematokrit: 0.325, referentni interval: 0.356-0.47
MCV: 80.4, referentni interval: 83-97.2
MCH:25.7, referentni interval:27.4-33.9
RDW-KV:13.1, referentni interval: 14.6-16.5
MPV: 12.8, referentni interval: 6.8-10.4

HEMATOLOGIJA -DKS
Neutrofilni granulociti: 1.86, referentni interval: 2.06-6.49
Neutrofilni granulociti: 39.9, referentni interval: 44-72
Limfociti: 49.4, referentni interval: 20-46
Transferin: 4.13, referentni interval:2-3.6
Feritin: 5.16, referentni interval: 10-120

BIOKEMIJA
ALT:41, referentni interval:10-36
C-reaktivni protein 6.9, referentni interval 0-5

Jetrene probe su mi povišene jer sam par dana prije vađenja krvi imala neku virozu (pretpostavljam). Imam 22 godine i već 12ak godina sw trudim unositi prehranom što više željeza, ali ni to ne pomaže. Unaprijed zahvaljujem na Vaašem mišljenju!

Lp

1.3.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Pored pokazatelja koji upućuju na stanje anemije, slabih rezervi željeza u tijelu,, u nalazu kojeg navodite istakla bih sljedeća 2 parametra zbog koji smatram da biste trebali provesti dodatnu dijagnostičku obradu po preporuci specijalista imunologa, reumatologa, gastroenterologa ili napraviti opći internistički pregled. Snižen arazina feritina ukazuje na znatno smanjene rezerve željeza u organizmu i to je parametar na kojeg ne utječe variranje razine željeza u serumu tijekom dana.
Povećana razina C-reaktivnog proteina (CRP) je jedan od najosjetljivijih proteina akutne faze i pogodan je za određivanje i praćenje upalnog procesa. Služi i kao potvrda postojanja akutne organske bolesti srca, tromboza dubokih vena te infekcije, ili kronična stanja, kao što su reumatske bolesti te upala. CRP može biti povišen zbog prethodne viroze koju spominjete, ali može bitii rezultat kroničnog upalnog stanja. Povećanje jetrenih transaminaza uvijek zahtijeva dodatnu dijagnostičku obradu jer može ukazivati na oštećenje jetrenog parenhima različitog uzroka. Anemija može biti i posljedica poremećaja apsorpcije u želucu ili indikator da negdje u tijelu postoji mikrokrvarenje.
Vaše stanje zahtijeva dodatnu dijagnostičku obradu i konzultaciju specijalista. Za uspješno liječenje anemije nužno je pronaći uzrok kako bi se provelo uspješno liječenje. Manjak željeza može dugoročno oštetiti funkciju srca. Manjak željeza se rijetko može nadomjesiti prehranom već su za to potrebni odgovarajući učinkoviti preparati koji se uzimaju na usta ili putem injekcija. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika