Hemoroidi

Poštovani,
Imam problema sa završnim dijelom debelog crijeva. Mislim da su mi se napravili unutarnji hemoroidi, iako baš nisam potpuno sigurna u to jer nikada nisam imala priliku vidjeti kako to izgleda, samo nagađam.
Naime, jednom prilikom mi je jedna prijateljica (sad već otorinac s većim iskustvom) dok mi je pričala tako (ne)zgode s faksa rekla da je sasvim normalno imati problema s hemoroidima od silnog sjedenja i prašenja po knjizi. I sama sam student medicine pa povremeno odem kod na razgovor jer me uistinu dosta motivira. Nisam to toliko doživljavala jer tada nisam imala problema.
Skroz nedavno, unazad nekih mjesec i pol – 2 sam osjetila da mi je stolica dosta tvrda i to mi pravi problem kod defekacije. Mislila sam da je problem toga što uistinu jedem malo vlaknaste hrane pa sam svako jutro počela jesti mekanu zob s mlijekom. I stvarno, osjetila sam da je situacija nešto samo malo bolja pa odlučila pogledati na ogledalce što se to dolje događa. Vidjela sam da mi nešto viri iz rektuma i da mi vjerojatno to mehanički smeta pri defekaciji. Nisam to još nikome rekla, malo sam si proguglala o tome i vidjela da bi to mogli biti hemoroidi i usput mi se upalila lampica kad sam se sjetila što mi je prijateljica rekla, i tu sam zaključila o čeme se radi.
Bolova nemam, niti bilo kakvog pečenja. Generalno sam ajmo reći zdrava, fizički aktivna koliko stignem, u slobodno vrijeme za lijepog vremena se rolam ili vozam bicikli, unazad mjesec dana koliko sam na moru gotovo svaki dan plivam i kupam se po sat, sat i po. Jedino sam se unazad možda nekih godinu dana utjerala u anemiju (snižen hemoglobin i željezo) jer sam malo jela. Htjela sam skinuti koju kilu i uspjela sam u tome, poslije se nisam htjela udebljati, jer se bolje osječam ako sam mršava. Sad imam nekih 60-ak kg na svojih 177 cm.
Uz to unazad možda 2 god idem kod psihijatrice na KBT zbog problema s faksom, uključila mi je i sertralin kao dodatnu pomoć rekaviši mi da ga pijem dok mi ona ne kaže da je dosta. Doktorica je u međuvremenu zatrudnila ali se vratila na posao i rekla da možemo na jesen nastaviti s terapijom.
Tako da shodno tome, mislim da sam generalno dobrog općeg stanja i drugih problema nemam.

Što mislite, da li mi zaključak uistinu drži vodu ? Ako je točno to što mislim, ne znam što da radim po tom pitanju !! Uistinu mi je više dosta zobi svako jutro, zobene pahuljice skoro pa više očima ne mogu pogledati, a kao što rekoh lakše mi je s njima i ne bih se opet htjela vratiti na to da nemam stolicu 3,4 dana uz bolove u trbuhu. Užas !!

Hvala lijepa unaprijed !!

16.8.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Što se tiče dijagnostike eventualnio postojećih promjena na zadnjem crijevu obratite se specijalistu proktologu koji će vam dati potrebne savjete i preporučiti eventualno potrebne daljnje terapijske ili dijagnostičke postupke. Kako biste u budućnosti spriječili smetnje probave, poznato je da se dugoročno trebate baviti prehranom i voditi računa o usvajanju zdravih životnih navika. Također je poznato da osobe sklone depresivnom raspoloženju imaju češće problema s neredovitom stolicom zbog lijenih crijeva. Pokušajte rješavati jednan po jedan problem koji vam zaokuplja misli. Briga o zdravoj prehrani s primjerenom količinom vlakana te numjerena ali redovita tjelesna aktivnost pomoći će u regulaciji stolice, a pozitivno će djelovati i na vaše opće raspoloženje. Više savjeta o prehrani možete potražiti u gastroenterološkoj ambulanti gdje možete u savjetovalištu o prehrani od nutricionista dobiti više savjeta i uputa o namirnicama koje biste trebali uvrstiti u svoj dnevni jelovnik. Psihoterapijske grupe pri Centrima ta psihološku pomoć mogu također biti od pomoći u prevladavanju anksioznosti i lakšem prihvaćanju drugačijih obrazaca ponašanja i razmišljanja kako biste izašli iz ovog začaranog kruga u kojem se nalazite. Obratite se svom liječniku za daljnje savjete. Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika