Jesu li moji simptomi povezani sa slijepim crijevom?

Poštovani imam bolove u preponi bol putuje kroz nogu i peckanje u međici a neznam kakvi su simptomi slijepog crijeva sve normalno radim s poštovanjem

28.7.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Mogući uzroci bolova u preponama kod žena mogu imati svoj izvorište u ginekološkim organima, pa tako prilikom ginekološkog pregleda mogu se postaviti sumnje ili dijagnoza upale jajovoda, ciste jajnika i drugo. Također, kod porasta tlaka u trbuhu, prilikom naglog naprezanja, u kanal se može zavući i dio crijevne vijuge što zovemo preponska kila. Ako se zaglavi unutar kanala dolazi do otoka stijenke i razvoja upale, što zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju. Sa stražnje strane, uz kralježnicu i ispod rebrenog luka, nalaze se bubrezi. Mokraćovod se spušta od bubrega prema mokraćnom mjehuru koji se nalazi nešto iznad i ispred spoja dvije pubične kosti. Bol koja je posljedica infekcije i upale bubrega, uz često povišenu tjelesnu temperaturu, može se očitovati kao bol koja se širi u prepone. Tipično, bol uzrokovana bubrežnim kamencem zaglavljenim u mokraćovodu doživljava se kao bol tipa grčeva od slabina prema preponama. Često je praćena mučninom i povraćanjem, a pacijenti su nemirni i stalno u pokretu. Kamenac se obično izmokri uz pojavu krvi u mokraći i prestanak bolova.

Bol koja nastaje uslijed pritiska na izlazište živca iz slabinskog dijela leđne moždine, na primjer zbog promjena na kralješcima (hernija diska i drugo), također može sijevati prema nogama ili preponama, ali obično kretanje pogoršava bol, pa pacijenti spontano zauzimaju ležeći položaj koji im odgovara i miruju.

Što se tiče moguće upale crvuljka slijepog crijeva, ona se također može se manifestirati bolovima u preponama. Napredovanjem upale, dolazi do nadražaja potrbušne maramice, pa trbuh postaje tvrd na dodir. Pri tome svako istezanje potrbušnice pojačava bol. Kod upale crvuljka slijepog crijeva bol je sve jača i zahtijeva hitnu intervenciju liječnika koji će napraviti i dodatnu dijagnostičku obradu u svrhu eventualne potvrde ove dijagnoze.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika