Kortizol

Poštovani,

kortizol ujutro mi je iznosio 846.6 nmol/L, inače mi je vađenje krvi stresno pa sam upućena da izvadim krv uz primjenu dexametazona. Navečer sam popila dvije tablete od 0,5mg te mi je kortizol sljedeće jutro iznosio 18.83 nmol/L.

Je li lučenje kortizola ipak uredu?

Unaprijed zahvaljuje.

Lijep pozdrav.

14.11.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Tijekom dana koncentracije kortizola variraju i usko su vezane za doba dana (cirkadijani ritam). Kortizol je najviši ujutro, a vršne vrijednosti doseže između 7 i 9 sati. Mjerenje koncentracije kortizola koristi se u dijagnostici bolesti i procjenu funkcije nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa. Određivanje kortizola u serumu korisno je za dijagnozu i praćenje bolesti s prekomjernim lučenjem (Cushingov sindrom) ili nedostatnim lučenjem (Addisonova bolest) kortizola i za praćenje terapije u tim bolestima. Referentne vrijednosti za muškarce i žene su sljedeće: između 7-10 sati: 171 – 536 nmol/L, a između 16-18 sati: 64 – 340 nmol/L. Bazalna (jutarnja) razina kortizola iznad referentne vrijednosti ukazuju na prisustvo Cushingovog sindroma. Osim Cushingovog sindroma, kortizol može biti iznad referentnih vrijednosti (često i s abnormalnim dnevnim ciklusom) i u alkoholizmu, endogenoj depresiji, anoreksiji nervozi, ozbiljnim akutnim i kroničnim sistemskim oboljenjima, prekomjernoj težini, povišenim koncentracijama estrogena kao npr. u trudnoći, terapiji estrogenima ili oralnim kontraceptivima. Snižene vrijednosti kortizola nalaze se u primarnoj i sekundarnoj insuficijenciji nadbubrežne žlijezde.

Dexametazonski test je jedna od mogućih dijagnostičkih opcija za utvrđivanje eventualnog poremećaja funkcije nadbubrežne žlijezde. U tu svrhu noć prije testiranja uzimaju se tablete dexametazona. Sljedećeg jutra izmjere se vrijednosti kortizola u krvi. Nakon uzimanja doze deksametazona, razina kortizola često ostane iznad referentnih vrijednosti u osoba koje imaju Cushingov sindrom. Ponekad i neka druga stanja mogu biti uzrokom povišenog kortizola nakon uzimanja doze deksametazona, kao što je teška depresija, alkoholizam, stres, pretilost, zatajenje bubrega, trudnoća, nekontrolirani dijabetes.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika