Kortizol

Postovani, vec godinu ipo dana imam povisen kortizol u krvi. Imam intoleranciju glukoze, i pijem siofor godinu dana. Vrijednosti kortizola su do 1000. Radila sam ultrazvuk abdomena, sve je uredno. Hospitalizovana sam bila prije pola godine radi ispitivanja, ali jedino tada su vrijednosti bile normalne. Sada je ponovo poviseno. Sta moze biti uzrok tih povisenih vrijednosti? Uglavnom se navodi stres, ali ja imam dojam da nisam pod stresom.

7.4.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Tijekom dana koncentracije kortizola variraju i usko su vezane za doba dana. Kortizol je najviši ujutro, a vršne vrijednosti doseže između 7 i 9 sati. Mjerenje koncentracije kortizola koristi se u dijagnostici bolesti i procjenu funkcije nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa. Referentne vrijednosti za muškarce i žene su sljedeće: između 7-10 sati: 171 – 536 nmol/L, a između 16-18 sati: 64 – 340 nmol/L. Bazalna (jutarnja) razina kortizola iznad referentne vrijednosti ukazuju na prisustvo Cushingovog sindroma. Osim Cushingovog sindroma, kortizol može biti iznad referentnih vrijednosti (često i s abnormalnim dnevnim ciklusom) i u alkoholizmu, endogenoj depresiji, anoreksiji nervozi, ozbiljnim akutnim i kroničnim sistemskim oboljenjima, prekomjernoj težini, povišenim koncentracijama estrogena kao npr. u trudnoći, terapiji estrogenima ili oralnim kontraceptivima.

Dexametazonski test je jedna od mogućih dijagnostičkih opcija za utvrđivanje eventualnog poremećaja funkcije nadbubrežne žlijezde. U tu svrhu noć prije testiranja uzimaju se tablete dexametazona. Sljedećeg jutra izmjere se vrijednosti kortizola u krvi. Nakon uzimanja doze deksametazona, razina kortizola često ostane iznad referentnih vrijednosti u osoba koje imaju Cushingov sindrom. Ponekad i neka druga stanja mogu biti uzrokom povišenog kortizola nakon uzimanja doze deksametazona, kao što je teška depresija, alkoholizam, stres, pretilost, zatajenje bubrega, trudnoća, nekontrolirani dijabetes.

Obratite pažnju na kontrolu vrijednosti glukoze u krvi. Obzirom na intoleranciju glukoze i lijek (metformin) koji uzimate, postoji mogućnost da će terapiju predijabetesa biti potrebno korigirati. Intolerancija glukoze samo je jedna od mogućih manifestacija poremećenih metaboličkih procesa u našem tijelu. Osim konzultacija sa specijalistom endokrinologom, dobro će doći i usvajanje zdravih navika života i prehrane, kako biste postigli i održali metaboličku ravnotežu i na taj način dugoročno korisno utjecali na svoj zdravlje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika