Melanom

Poštovani, početkom godine odstranjena je pigmentacija s lijeve potkoljenice, a patohistološkim nalazom je utvrđeno da se radi o melanomu T2, N1, Mx, R0, (Clark IV, Breslow 1,7) te je obavljena nova operacija reza i sentinel biopsija preponskog limfnog čvora. Naredni patohistološki nalaz pokazao je subkapsularne, multiple metastaze melanoma, tumorskih stanica Melan-A i S-100. HMB-45 negativan. U 7. mjesecu urađena je nova operacija lymphadenectomia u lijevoj preponi, nakon čega je patohistološki nalaz bio uredan. Zanima me da li je nakon svega potrebna eventualno onkološka terapija, budući da su mišljenja više liječnika različita. Hvala!

14.12.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Ne postoji jedinstveno stajalište o optimalnim postupcima u liječenju malignog melanoma, ali je općenito prihvaćeno da se maligni melanom mora kirurški ukloniti. Nakon operativnog odstranjenja melanoma, daljnje liječenje ovisi o stupnju proširenosti bolesti. U bolesnika liječenih zbog melanoma osobito su važni kontrolni pregledi koje je za razliku od drugih tumora potrebno provoditi i nakon petogodišnjeg razdoblja.

Rano otkrivanje melanoma ključno je za uspješno liječenje. Liječenje melanoma u ranom stadiju obično podrazumijeva kirurško odstranjivanje melanoma. Danas se melanomi klasificiraju po Clarku (po dubini kože koju zahvaćaju) i po Breslowu (prema debljini tumora). Premda se o širini rubova raspravlja, većina stručnjaka se slaže da je kod debljine tumora manje od 1 mm dovoljna lateralna širina nezahvaćene kože od 1 cm. Kod debljih promjena može biti potreban radikalniji kirurški zahvat i biopsija vodećeg limfnog čvora (Sentienl biopsija). Nakon kirurške terapije u obzir dolazi primjena imunoterapije, interferona-ß, interleukina-2 i citokin tumor-nekrotizirajućeg faktora. Kemoterapija (monoterapija – dacarbazine ili kombinirana terapija – cisplatin, dacarbazine, carmustine i tamoxifen) i radioterapija dolaze u obzir kao suportivna terapija u uznapredovalim stadijima. U fazi ispitivanja je genetska terapija – genetska modifikacija tumorskih stanica.

Prognoza melanoma ovisi o različitim čimbenicima, a najvažniji su faza rasta, debljina tumora i dubina invazije u kožu, odnosno potkožno tkivo. Površinsko šireći melanom čini oko 70 posto svih melanoma i uglavnom nastaje iz postojećeg madeža. Najčešće je na nogama u žena i leđima u muškaraca. U radijalnoj fazi rasta izgleda kao blago uzdignuti plak promjera većeg od jednog centimetra, nepravilnih rubova i nejednolične pigmentacije. U vertikalnoj fazi rasta izgleda kao papula ili čvor, zagasito modar, modro-crn ili ružičast. Tumori u radijalnoj fazi nemaju sposobnost metastaziranja, a ako su u cijelosti odstranjeni, ne vraćaju se (ne recidiviraju). Prema statističkim podacima American Cancer Societyja, melanom je u SAD-u jedan od tumora s najboljom prognozom. Petogodišnje preživljavanje je 90 posto, a desetogodišnje za melanome in situ (bez metastaza) 100 posto, kod melanoma debljine do 1,5 mm 90 posto, za one debljine 1,5 – 3 mm 75 posto, za one debljine 3 – 4 mm 55 posto te 40 posto kod debljine tumora veće od 4 mm. Bolesnici s metastazama u regionalnim limfnim čvorovima imaju petogodišnje preživljavanje samo 30 posto, a bolesnici s udaljenim metastazama pet do 10 posto. Prognoza ovisi i o nekim drugim kliničkim pokazateljima.

Kod kuće, najbolje ispred velikog ogledala, sami trebate redovito pregledavati cijelo tijelo, naprijed i straga. To je bitno jer se sve promjene ne javljaju na uočljivim mjestma. Kožu trebate pregledavati jednom mjesečno, prema uputama liječnika. Kontrolni pregledi odvijat će se ovisno o stadiju vaše bolesti, svaka tri do šest mjeseci kod dermatoonkologa ili onkologa. Opseg pretraga ovisit će o stadiju bolesti i trenutačnom stanju. Praćenje se izvršava po prethodno utvrđenom planu koji je odredio specijalist koji vas prati. Prema vašem trenutačnom stanju i nalazima dobit ćete termin pregleda i individualizirani plan za daljnju kontrolu i eventualno liječenje. Važno je naglasiti da je kontrola melanoma doživotna.

Ukoliko vam je potrebno drugo mišljenje, ovratitese u Referentni centar za melanom Ministarstva zdravlja RH pri Klinici za kožne i spolne bolesti ili Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu ili Klinici za tumore, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Vinogradska 29, Zagreb.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika