Multiplex skleroza

Dobar dan želim, imam pitanje vezano za Multiplex sklerozu. Imam 20 godina, bolujem od navedene bolesti 4 godine.. Uskoro bi trebalo da započnem sa Copaxone terapijom.. Zanima me Vaše mišljenje vezano za tu terapiju, koliko je dobra, da li se tokom te terapije treba promeniti način života, ishrana itd.. I koliko se prima gore navedena terapija.. Unapred zahvalna

21.3.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Od iznimne je važnosti da neurolog koji liječi bolesnika procijeni o kojem kliničkom obliku bolesti se radi i koliko je bolest aktivna. Pravovremen i ispravan izbor terapije je ujedno i najučinkovitiji. Sada su dostupni lijekovi i prve i druge linije imunomodulacijske terapije tako da postoji više terapijskih opcija. Akutna pogoršanja se liječe kortikosteoridima, plazmaferezom ili imunoglobulinima uz drugu potrebnu simtpmatsku terapiju. Kao bi se usporio tijek same bolesti u bolesnika s relaps remitentnim oblikom multiple skleroze, dugoročno se primijenjuju imunomodulacijski lijekovi – interferon beta, glatiramer acetat, teriflunomid, dimetil fumarat, fingolimod, natalizumab, te alemtuzumab. Copaxone je lijek koji sadrži glatirameracetat i indiciran je za liječenje relapsnih oblika multiple skleroze. Copaxone nije indiciran za primarnu ili sekundarnu progresivnu multiplu sklerozu. Zasada nije poznato koliko dugo liječenje treba trajati. Odluku o dugotrajnom liječenju mora donijeti liječnik prema statusu svakog bolesnika pojedinačno.

U velikim kliničkim centrima,uz neurologe, u liječenju bolesnika s multiplom sklerozom sudjeluje čitav niz liječnika drugih specijalnosti – fizijatara, psihijatara, ginekologa, urologa, internista. Multidisciplinarni tim olakšava bolesniku da se nosi sa svojim svakodnevnim fizičkim i psihičkim tegobama koje su posljedica multiple skleroze. Redovita tjelovježba ima veliku ulogu u liječenju postojećih simptoma, prevenciji razvoja spazama i kontraktura, a u novije vrijeme se pokazalo da redovitim vježbanjem podižemo koncentraciju tvari u mozgu koje utječu na neuroplastičnost. Velike studije su pokazale da kanabis u oboljelih od multiple skleroze ima pozitivan učinak na kroničnu bol i spazam. U toku su klinička ispitivanja drugih načina liječenja multiple skleroze kojima se modificiraju stanice bolesnikovog imunosnog sustava da ne prepoznaju stanice svog organizma kao strane tvari i da ne reagiraju protiv vlastitog organizma.  

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika